h1

Pentru Dan Parcalab

Ianuarie 8, 2007

Despre un prost – eu, si patru eroi (I)

Cand mai vine-o ploaie de la Cluj, ma enervez pe cat pot fi de prost (e drept ca sunt la fel de prost si atunci cand nu plange cerul).

Ce-mi trebuie mie nervi din cauza unor personaje caraghioase, anchete-deschideri de pagini si nopti nedormite? Cine-s vedetele care ne toaca zilele si ne otravesc sufletul? Marinel Zgarciomanel, Pop Star Inghetata, prefectul Bondi Miss Mistake, Voinescu Carnat, Man, Hoban, Metes, Vladescu, Iliescu, Tariceanu, Nastase, alti si alti x-ulesti… Nu cumva prin actiunile noastre ii transformam in „Iri si Moni” si ar trebui de fapt sa scriem despre adevaratii eroi si actiunile lor?

Am montat niste capcane pentru altii si acum marsaluim cu ele de glezna… Poate am gresit, eu in mod sigur. Atat ma duce capul, pentru ca in timp ce, de exemplu, intr-o farmacie din Chisinau esti tocat daca vorbesti romaneste, mie imi sare tandara cand il vad pe nea Inghetata la televizor. N-am facut nimic pentru copiii isteti de la tara, care-si bat cizmele prin noroaie de kilometri, dar as fi extrem de interesat de niste afaceri unguresti din Primarie. Si asa mai departe.

In timp ce ma paste icterul, altii au preocupari mult mai directe. Romanesti le-as zice, in Basarabia – lacrima sufletului meu. Ati auzit de Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Starcea si Andrei Dumitriu. Nu cred, eram ocupati cu prostiile cotidiene. Ei bine, cei patru flacai din clasa a XII-a, de la liceul „Gh.Asachi” din Chisinau, au fost luati pe sus si dusi cu forta la comisariatul de politie. Vina lor? Simplu: au inlaturat cuvantul „moldo” din inscriptia afisata de administratia institutiei, in semn de protest fata de modificarea titulaturii liceului din „roman-francez” in „moldo-francez”. Nu, nu s-au schimonosit prin Parlament, nu au sforait prin seminarii de administratie, nu s-au dat in stamba prin Consiliul Local, nu s-au plimbat prin Polonia. Au actionat romaneste si s-au ales cu cate un dosar penal. Ce credeti ca facea intre timp Dan Parcalab?

Injura ploaia-n gand, pentru ca-i uda „jaca”, se vaita de Steaua, se uita peste niste texte, discuta despre niste catastrofe de consilieri. Ce credeti ca faceau intre timp „eroii” locali? Cititi ziarele, uitati-va la televizor, sau nu va e scarba de-ajuns? Eroii Romaniei de azi sunt niste oameni de care, aproape sigur, nu o sa citim vreodata, pentru ca sunt prea ocupati sa supravietuiasca, sa construiasca sau sa invete. Viitorul Romaniei de maine sunt si niste elevi basarabeni, uitati intre manele si tristetile noastre cotidiene.

Mama, ce ploaie vine de la Cluj! „Basarabia e pamant romanesc. E pamantul lui Stefan cel Mare. Imi pare rau, eu sunt mai savant ca Stefan cel Mare. Dar, pe langa el, eu sunt un maturator. Si n-am dreptul sa renunt la pamantul asta. Daca-mi scoateti ochii, se gaseste vreun roman sa ma duca la mancare, la culcare si sa-mi dea sa mananc. Si nici atunci nu recunosc ca Basarabia e ruseasca.” – Petre Tutea

Dan Parcalab
Dan Parcalab

Editorial aparut in Gazeta de Maramures

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: