h1

Pentru Dan Parcalab – 2

Ianuarie 9, 2007

Despre un prost – eu, si patru eroi (II)

Povesteam mai la valea saptamanii trecute despre natangile mele eforturi de a gasi tinte acolo unde nu-s. Sau, ma rog, tinte de nivelul en’spe, gen pedistul Pop George-Inghetata, in raport cu adevaratele probleme.

Nefericirea de a-i avea alaturi pe niste caraghiosi precum Voinescu Carnat, Marinel Zgarciomanel, Bondi Miss Mistake sau Pop Inghetata este reala, atingand uneori nivelul de suportabilitate al scarbei. Dar, adevarul este ca prestatia lor (si a multora) poate fi raportata la istorie, precum se compara o soseta de sofer de tir cu Crucea lui Avram Iancu.

Bun, ei nu sunt importanti, dar atunci ce e? Pentru mine, repet, importante mi se par patru nume: Tudor Cojocaru, Vitalie Zgarbur, Sergiu Starcea si Andrei Dimitriu, adica elevii care au protestat prin distrugere in Basarabia, impotriva denumirii „moldo-francez” data liceului „Gheorghe Asachi”. (Cei care icnesc si nu inteleg ce inseamna „protest prin distrugere” pot monitoriza actiunile Tariceanului, numai ca in cazul lui sunt actiuni impotriva fibrei neamului romanesc).

Cei de la liceul Asachi sunt obisnuiti cu batalia romaneasca de pe pamantul unei Basarabii inecate intr-o mazga ruseasca. In 2001, in timp ce noi ne beam ceaiul sau ne spalam pe picioare, elevii acestui liceu au organizat o demonstratie anticomunista, la care s-a intonat imnul de stat al Romaniei. (Si mie mi-ar fi dor sa-mi aud prefectul, Bondi Miss Mistake, cantand imnul, dar prefer s-o las in plata Domnului si-n zdronganitul bratarilor sale). Reintorsi in 2002, pe cand pe noi ne ingrijora matreata si colesterolul, elevii basarabeni au mai tras cateva actiuni de protest anticomuniste, sprijiniti de profesori.

De aceasta data, cei patru elevi din clasa a XII au fost dusi cu forta la comisariat, unde militia bolsevica le-a comunicat ca sunt suspectati de savarsirea unui „act de huliganism agravant comis in grup”. Pentru ca acei rusi cretini, cu chipiu, habar n-au pe ce lume traiesc, indobitociti fiind de alcool si Lenin, o sa le comunic ca nu si-au gasit adevaratii huligani, si confunda niste tineri care gandesc romaneste cu zevzecii care umblau dupa ceasuri. M-am prins ca, din 1945, inca nu e gata ancheta, dar au incurcat dosarul. Iata traducerea colegilor: <>. Si mai pot cita martori: Gherciu Ana, Cotaga Olga (clasa a IX-a!) si Daniela Tabuci (clasa a VII-a!) – <> „Lupta”, „ultima rasuflare”, clasa a VII-a…

Ce trist… In Basarabia copiii lupta pentru limba romana si noi ne distram de penibilul gel al consilierului Pop George-Inghetata…

„Nu dor nici luptele pierdute,

nici ranile din piept nu dor,

cum dor acele brate slute care sa lupte nu mai vor.

Infrant nu esti atunci cand sangeri,

nici ochii cand in lacrimi ti-s.

Adevaratele infrangeri,

sunt renuntarile la vis.”

Radu Gyr

Dan Parcalab

Editorial aparut in Gazeta de Maramures

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: