h1

Linsajul mediatic executat de ziarul Gardianul

Ianuarie 11, 2007

Pentru data de 6 noiembrie 2006, Gardianul pregatise un numar special, dedicat unei rafale de injurii, minciuni si delatiuni la adresa celor arestati si nearestati, inca, din trustul GAZETA.

Materialul a fost semnat pentru Gardianul de Sorin Simion, editor al saptamanalului local Punctul, publicatie concurenta a Ziarului de Mures. Cum des s-a constatat pe parcursul evolutiei mediatice a cazului, concurenta trustului GAZETA nu a stat cu mainile in san, ba dimpotriva, unde era loc de lovit, a lovit.

Materialul din Gardianul la care facem referire este o lucratura odioasa, fara nici o pretentie asumata de credibilitate. Este de fapt un interviu – fluviu cu Suzana Ganta, personaj obscur ajuns ilegal, fara a detine anterior vreo functie de conducere, in functia de inspector scolar general al ISJ Mures. Interviul, pentru cunoscatori, pute de la o posta. Intrebarile sunt sablon, exclusiv mingi la fileu. In fapt, este o lunga limba aplicata competent de redactorul Simion pe sezutul de inspector sef al Suzanei Ganta.

Pentru ca manipularea sa fie limpede si antiteza bine (Suzana Ganta) – rau (Ziarul de Mures) sa fie clara de la inceput, Simion ne atentioneaza cu cine avem de a face: „Suzana Ganta, absolventa a Facultatii de Tehnologie Chimica din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a fost profesoara de chimie mai multi ani, la un liceu de specialitate din Târgu-Mures, înainte de a fi numita, în octombrie 2005, inspector scolar general al Inspectoratului scolar Judetean Mures. În calitatea sa de sefa a învatamântului preuniversitar muresean…„. Tehnica de cunnilingus a lui Sorin Simion prinde intrucat, pentru a demonstra credibilitatea afirmatiilor Suzanei Ganta, isi parfumeaza stilistic interlocutoarea cu o aura de profesionalism. In realitate, pentru orice badea Gheorghe, calitatea ocupationala a oricui nu implica si calitati morale pentru acea persoana. Ar insemna ca presedintele Coreei de Nord sa fie un crestin practicant pentru ca, nu-i asa, e presedinte.

Simion o intreaba care i-au fost primele contacte cu cei de la trustul GAZETA. Ganta raspunde:  „Ca o cititoare consecventa de presa, fireste ca stiam ca firma respectiva (subl. hejduk) are, la noi în judet….”. Din primul paragraf, din primul raspuns, Suzana Ganta se descopera. Raspunsul sablon, probabil aranjat la montaj, o da de gol. „Ca o cititioare consecventa” ce este, „fireste” ca ar fi trebuit sa stie ca NU EXISTAfirma respectiva„, trustul GAZETA NU este entitate juridica decat in mintea procurorilor DIICOT. Trebuia insa creata aceasta imagine in mass-media.

Ganta afirma ca o persoana de la cotidianul Zi de Zi, parte a grupului GAZETA, i-„a prezentat, într-o mapa, profilul cotidianului„, intalnire in cursul careia, persoana respectiva, evident, probabil ca si om de marketing, a vorbit si despre avantajele abonamentului la publicatia respectiva. Chestiune absolut eleganta si de bun simt. Suzana Ganta interpreteaza insa dupa partitura dictata de procurorii DIICOT si primarul de Tg. Mures, Dorin Florea, si exprima public ceea ce trebuie: „scolile nu sunt niste institutii create pentru a sustine tirajele unor ziare care, altminteri, sunt în criza de cititori„. Poftim??? Manipularea este ordinara. Doamna Ganta, din primele 2 raspunsuri, ofera cu sinceritate publicului larg o inteligenta mediocra. Nu stie nici macar sa minta. Gardianul ofera posibilitatea insa emiterii unor judecati de valoare de catre, nu-i asa, o absolventa de Chimie care, altfel, ar fi trebuit sa ramana la acel statut, onorabil. Dar absolventa de Chimie, fara pregatire in altceva, isi da cu parerea despre ziarele in „criza de cititori” si despre „tehnici de sustinere a tirajelor„. Asa i se cere, asa repeta, ca o banda de magnetofon.

Doamna Ganta, apropo, cunoasteti faptul ca Ziarul de Mures vinde mai mult in Mures decat vinde Gardianul la nivel national? Stiati, doamna specialista in tehnici de marketing media, Suzana Ganta, ca in intreg judetul Mures, Gardianul nu vinde mai mult de 30 (treizeci) de exemplare?

Ulterior, la o cina (de ce a mers, daca avea dubii asupra demersului?), i s-a prezentat o oferta de abonamente, pe care ar fi urmat sa o discute in CA al ISJ Mures, fara a i se cere sa faca vreun abonament. Ganta o intoarce tot dupa partitura care trebuie: „„colaborare“ însemna ca eu sa ma fi pretat la tot felul de aranjamente incorecte, inclusiv presiuni asupra directorilor de scoli generale si licee din judet, ca sa se aboneze la ziarele trustului„. Evident, minte ordinar, si stie ca minte. Daca ar fi fost asa, ce ar fi impiedicat-o sa prezinte, pana in acest moment, o dovada pentru sustinerile sale? In fata ofertei celor de la Mures, Ganta recunoaste senina: „am preferat sa ma feresc in a da un raspuns explicit„. Doamna Ganta, ce v-a impiedicat sa va ridicati de la masa, sa trantiti farfuriile in fata acelei propuneri „indecente” si sa va strigati dreptatea de fata cu martori? Minciuna este execrabila.

Trei intrebari mai jos, Ganta recunoaste, penibil, ca de fapt totul nu a fost decat o „propunere„, respinsa in cele din urma.

Pentru a demonstra persecutia la adresa ei, Ganta aduce in discutie materiale de presa anterioare intalnirii cu cei de la Ziarul de Mures. Minciuna cu antedatarea acestor materiale de catre Ganta este simplu de verificat, de catre oricine.

O ultima evocare a lui Ganta aduce in discutie artileria grea – anume faptul ca ar fi fost sunata de Aurelian Grama, director al Ziarului de Mures, pentru a „achiesa” la propunerile cu abonamentele, fiind invocat in aceasta ecuatie inclusiv ministrul Educatiei. Minciuna este si in acest caz evidenta, Ganta inventand in disperare, pentru a-si salva onoarea nereperata. Poate Ganta sa prezinte o cat de mica proba? Nu, nu poate.

Interviul de spalare a imaginii Suzanei Ganta se incheie apoteotic, doamna respectiva „”necedand santajului ordinar„.

Articolul e simplu de rezumat.

Un editor al saptamanalului Punctul, publicatie concurenta a Ziarului de Mures, isi aranjeaza un interviu reciproc avantajos cu Suzana Ganta, una din multele provinciale care, nereusind in viata ca vanzatoare la aprozar, merg in bazar, isi cumpara costumase roz, rujuri stridente si aur, mult aur de ornament, se inscriu intr-un partid si, mirosind strident a Impulse isi impun coafura in fata unor batraiori lideri politici locali, carora le este suficienta politic o gaina batrana, dar vopsita si imbalsamata. In acest interviu, aparut intr-un cotidian national cu tiraj discret si vanzari secrete, Suzana Ganta denunta cu un „curaj nebun” un „santaj ordinar” executat asupra pudibonderiei sale de „mafiotii” din trustul GAZETA. Doamna Suzana Ganta face, in cadrul acestui articol, chiar o analiza a pietei media, exprimandu-se cu multa competenta limbistica asupra „crizei ziarelor” si altor asemenea termeni pe care i-a auzit ca „ar da bine” „sa se stie cu ei„.

Nu aduce nici o dovada. Nu prezinta nici o proba. Totul este o delatiune fara sfarsit.

Doamna Suzana Ganta, cate reclamatii au fost pe numele dumneavoastra, la minister, pe vremea teribilei perioade in care ati fost in fruntea ISJ Mures?

Doamna Ganta, cum va permiteti sa vorbiti, din moment ce ati fost numita ilegal in functia de inspector scolar general la ISJ Mures, anterior neavand nici o functie de conducere, asa cum prevede legea?

Doamna Ganta, cum de ati permis ca, in timpul mandatului dumneavoastra, la Grupul Scolar Emil Dandea din Targu Mures sa existe doi directori simultan? Cat de incompetenta trebuie sa fiti pentru a accepta acest lucru?

Domnule presedinte Emil Boc, cum apreciati prestatia politica a subalternilor dvs. Dorin Florea si Suzana Ganta?

Domnule ministru Mihail Hardau, ati efectuat un control vizavi de ilegalitatile din ISJ Mures din timpul mandatului Ganta? Daca da, care au fost concluziile? Daca nu, cand aveti de gand sa faceti acest control?

Domnule ministru Hardau, cum au fost solutionate plangerile sosite de la colegii si subalternii Suzanei Ganta, vizavi de activitatea acesteia? Ati facut public un raport al Ministerului pe acest caz?

Stimata conducere a publicatiei Gardianul, „cotidian nr. 1 de investigatii„, cum apreciati aceasta practica a dumneavoastra de a i se lua un interviu unei persoane absolut cenusii, care a improscat cu noroi in colegi de breasla ai dumneavoastra, fara a se lua nici cea mai mica opinie celor acuzati?

Stimata conducere a ziarului Gardianul, „cotidian nr. 1 de investigatii„, cum ati aprecia daca intr-un alt ziar, sa-i zicem Curentul, ati citi un interviu fluviu in care o persoana absolut cenusie ar improsca cu noroi in dvs., iar dvs. nu ati avea dreptul la nici un cuvant de aparare?

Stimata conducere a ziarului Gardianul, „cotidian nr. 1 de investigatii„, bine era cand va faceati ziarul copiind marlaneste din ziarele trustului GAZETA anchetele realizate de redactorii de la GAZETA?

Reclame

3 comentarii

  1. Pacat ca nu verificati, ce a facut doamna din Electromures….Nu a fost buna pentru ISJ, a fost trimisa la Electromures. Nu a contat cine a pus suflet 30 de ani in acel liceu. A fost calcat in picioare de incompetenta asta…A fost gonit din scoala… de ce nu „anchetati” putin cazul?


  2. Si cine a pus-o directoare,domnilor/ Eu stiu ca atunci cand cineva greseste, pica din functie, nu e pus in alta, evident mai mica, dar tot functie, in timp ce altii sufera in tacere? dar despre marea prietena a doamnei, Duma Simona si gashka de la Avram Iancu ce spuneti/-tema de meditat, material de studiat(n-am gasit alta rima)


  3. Si ce biata tarancutza cu bujori in obrajori era distinsa doamna candva! Si de prietena ei, laboranta betiva si hoata…nimeni nimic/ cum nu vii tu, Tepes Doamne, vorba bietului Eminescu…Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: