h1

V-aţi grăbit, Maestre

Ianuarie 11, 2007

Maestre Cristian Tudor Popescu, îmi cer scuze că n-am apucat să răspund uluitorului comunicat de presă emis de Clubul Român de Presă în cazul jurnaliştilor de la Cluj. Am fost ocupat. Desigur, eu, o furnică de „ziarist local” (vă place cât de peiorativ sună?), nu sunt la fel de ocupat ca şi Domnia voastră, care sunteţi copleşit de imensul număr de verdicte pe care trebuie să le daţi. Sunt convins că nici nu vă place…

Cu ce am fost ocupat? Păi: să explic ce înseamnă pentru presa centrală „şantaj în publicaţiile trustului” şi de ce suntem supuşi unui linşaj public, să-mi liniştesc partenerii de afaceri locali, să-i calmez pe oamenii din redacţie, să n-o sun pe mama şi să-mi pregătesc periuţa de dinţi. Doar aşa, pentru a contribui la creşterea consumului naţional de pastă, desigur.

Cred sincer că fiecare trebuie să răspundem în faţa legii, Maestre, şi să zicem că aş putea fi de acord cu partea din Comunicat care spune asta. Mi-ar fi plăcut să mă sunaţi înainte de a-l emite, pentru a vă explica ce se întâmplă la Cluj („oare există şi o altă versiune?”), dar m-am gândit că poate nu credeţi că un ziarist local are telefon.

La Maramureş mai avem calculatoare, la Cluj – nu. Maestre, mă bucură nespus că nu aţi pus problema, în acel Comunicat a faptului că 4 (patru) ziare – Buna Ziua, Ardeal şi Gazetele din Cluj, Oradea, Bistriţa sunt în imposibilitatea de a apărea pe piaţă în lipsa centrului de comunicare-tehnoredactare. După cum spuneam, hard-urile au fost luate, deşi ştim amândoi că puteau foarte bine să fie scanate sau copiate. Unii sunt cercetaţi, asta e, dar de ce ziariştii „normali” de la cele patru ziare au luat un bocanc în tâmplă şi nu pot să-şi facă meseria? Oare pentru a nu putea (re)publica anchete? Desigur, asta nu e treaba onorabilului Club Român de Presă, nici măcar nu sunteţi chinuiţi de asemenea întrebări. Poate mai degrabă de ce la Cluj s-a colaborat cu oameni din Servicii, deşi, nu mă îndoiesc, nici un ziar central nu face aşa ceva, e interzis, bibi-nana peste mânuţă!

Sunt convins că acelaşi onorabil Club Român de Presă, care cunoaşte azi problemele presei locale precum cunosc eu cercetările în domeniul neutrinilor, e profund implicat în analiza terorii exercitate asupra ziariştilor locali ce scriu anchete. Cred cu tărie că, dând la o parte zgura acestei isterii, respectabilul Club Român de Presă îşi pune întrebări, are îndoieli:

1. „hai să luăm un pic textele, să vedem despre cine au scris, să vedem dacă au dreptate PE FOND”2. „oare au scris despre vreun poliţist, om din Servicii, Justiţie, care-i cercetează acum?”

3. „s-a făcut vreo presiune sau promisiune din partea Sistemului asupra vreunui om politic sau de afaceri care a depus plângere?”

4. „dacă există înregistrări, există posibilitatea ca unele să fie provocate de oameni implantaţi?”

5. „ce înseamnă rânjetul când ţi se spune „preluare ostilă”, sau ce se poate înţelege din mesajul „bă, vă facem?””

Nu voi continua, amintirile mă răscolesc, bănuiesc că pe Dumneavoastră niciodată. Fiecare trebuie să răspundă, dar şi să aibă parte de prezumţia de nevinovăţie, parcă aşa era. Această execuţie în masă la care participaţi direct prin acel Comunicat (nu, îmi pare rău, onorabilul domn Cartianu nu este invitat, deşi am înţeles că-i place sângele) în care nu faceţi precizări fundamentale, prin întrebările pe care nu le puneţi – lăsând expresia „publicaţiile trustului” să circule în medii şi o mână de ziarişti tineri să plângă la Cluj – ne fac să fim mândri că avem şi noi, în tărişoara noastră, un minunat Club Român de Presă.

V-aţi pus problema că, de exemplu, afacerea mea de la Maramureş (auditată din 2004 de BRAT, cu 3.400 de bucăţi vândute/abonamente) s-ar putea prăbuşi pe acest val de isterie? Sunteţi la fel de priceput ca şi mine în ale presei, îmi puteţi explica şi mie cum poate o fată-editor! să „adere” la acel grup? Toţi „ştiu” şi „au auzit”? Nu vi se pare ciudat că se aruncă pe val un surfer ca şi primarul Florea din Mureş – despre care ziariştii lui Aurelian Grama au scris zeci de pagini – pretinzând că a fost şantajat? Chiar nu observaţi corul „victimelor” suprapus peste anchete? Unde erau cei care trebuiau să apere LEGEA atunci când noi scriam zeci de anchete cu PROBE? Nu vă îngrijorează, Maestre, că un ziarist nu va putea spune că s-a furat din fonduri Sapard, fără teama că va fi acuzat de şantaj? Nici o întrebare, nimic-nimicuţ?

Poate, mâine-poimâine, voi fi eu. Probabil ştiţi, Maestre, că şi la Maramureş se fac anchete, v-am trimis ziarul (la fel cum procedez cu toate marile „centrale”, inclusiv pe la cel-mai-presus domn Cartianu, care s-ar juca puţin cu spânzurătoarea folosind intestinele noastre). Vă implor, nu-mi povestiţi mie de Justiţie din moment ce eu şi un coleg am fost primii jurnalişti români care au câştigat un proces cu Statul Român, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Am fost apăraţi de Monica Macovei, oare atunci eraţi „prin zonă”, Maestre, când ne hărţuiau prin tribunalele româneşti, cu dreptatea plânsă-n mână?

O să vă citesc şi în continuare, cu speranţă, pentru că scrieţi cam la fel de bine ca mine. Dar, am nevoie de-o favoare: dacă mă vedeţi cu mascaţii, încercaţi măcar să analizaţi dacă am avut dreptate în ceea ce-am scris. Atât.

Ah, încă ceva (deh, noi, ăştia „răii”, avem mereu pretenţii – reuşită gluma?). Cred că fiul meu, Alexandru, aproape vă admiră.

Mie o Biblie la închisoare şi lui un afiş cu Clubul Român de Presă, se poate?

Oare e o rugăminte şantajistă?

Dan PÂRCĂLAB

Editorial aparut in 3 noiembrie 2006

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: