h1

Cine este delatorul Costica Pocol, in cazul GAZETA

Ianuarie 14, 2007

„AnchetaPocol si-a facut din bordei hotel

În centrul Clujului exista un spatiu comercial cu o istorie aparte. Numele lui este SC EUNICIA Rotiserie SRL si are o vechime de opt ani, timp în care a suferit o serie spectaculoasa de modificari ale aspectului, destinatiei si documentatiei legale. Putine imobile din istoria recenta a Clujului au avut parte de metamorfozele EUNICIEI si de autorizatiile sau avizele suspecte ale Primariei. . Terenul de sub societate este închiriat de la Primarie cu abonament de ghereta, iar EUNICIA se înalta pe trei nivele plus o mansarda cu spatii de cazare. Neregulile pe care le prezinta documentatia constructiei trimit la responsabiliI din Primarie care s-au straduit sa serveasca societatea cu autorizatii de acoperire.

Patronul EUNICIA SRL este Costica Pocol, stapân peste Piata Marasti si director la Vila „Eunicia” din Cluj, afaceri cu mult suport ilegal, despre care cotidianul nostru a mai scris. EUNICIA SRL dezvaluie faptul ca Pocol actioneaza dupa o metoda tipica: mai întâi construieste, apoi obtine autorizatii. Rotiseria EUNICIA a început sa se înalte în perimetrul pietei Mihai Viteazu în 1996, când Primaria Cluj a eliberat pentru Costica Pocol autorizatia de construire nr. 1516. Prin acest document, Primaria lui Funar a permis ridicarea în plin centrul Clujului a unui imobil care nu respecta normele de siguranta în constructie. Costica Pocol a devenit dupa decembrie 1989 un afacerist prosper, prin achizitionarea în conditii suspecte a mai multor imobile de interes comercial din Cluj aflate în proprietatea Consiliului Local. Pocol detine Complexul Comercial Marasti si administreaza piata cu acelasi nume din care încaseaza chirii consistente. Prin SC Eunicia SRL, Pocol detine o pensiune pe strada Emile Zola din Cluj-Napoca si rotiseria din Piata Mihai Viteazu. Toate aceste trei afaceri au ca numitor comun ilegalitatile cu care au fost realizate constructiile.

Metoda lui Pocol a fost de a construi fara a avea avizele si autorizatile necesare, ca apoi sa obtina, rând pe rând, de la autoritati aceste documentatii. Autorizatia Primariei trebuie reautorizata!

Succesul rapid în afaceri al lui Costica Pocol nu se putea realiza fara complicitatea Primariei, care a favorizat SC Eunicia cu toate mijloacele administrative. Rotiseria din Piata Mihai Viteazu a primit în 1998 autorizatia de construire nr. 1182 pentru „consolidarea structurii de rezistenta a constructiei autorizate” în 1996. Negru pe alb, Primaria emite un act „reparatoriu” pentru o constructie care timp de doi ani nu a respectat normele în domeniu. Desi era construita prost si prezenta riscuri de prabusire, SC Eunicia Rotiserie SRL a primit, fara probleme, acordul de constructie. În anul 2000, Primaria recidiveaza cu o noua autorizatie, înregistrata cu nr. 2506, care-i permite lui Pocol „modernizare terasa închisa existenta, în continuarea parterului corpului de cladire existent cu P+3E „. Treptat, constructia începe sa ia proportiile pe care Pocol le-a gândit de la bun început. De la un chiosc ceva mai evoluat primit de la Primarie, rotiseria din Piata Mihai Viteazu tinde spre aspectul unui spatiu comercial. Pocol a închiriat de la Primaria Cluj cladirea din Piata Mihai Viteazu nr. 17 si a deschis spatiu comercial.

Pâna în 2000, atât terenul cât si cladirea se aflau în proprietatea Consiliului Local. În mod suspect, la 8.06.2000, în baza sentintei civile nr. 290 a Judecatoriei Cluj, dreptul de proprietate asupra imobilului din Piata Mihai Viteazu se intabuleaza în Cartea Funciara „în favoarea: SC EUNICIA ROTISERIE SRL CLUJ”.

În urma unui proces cu Primaria Cluj, derulat dupa metoda patentata de Funar pentru „amicii” sai de afaceri, conform careia acestia dau în judecata Primaria, aceasta se preface ca se apara dar nu se prezinta la procese si nici nu înainteaza recurs sau apel (dupa caz), Pocol a câstigat în instanta dreptul de proprietate asupra cladirii. Modul în care Primaria a „pierdut” un imobil aflat în patrimoniul privat al statului da apa la moara unor suspiciuni scandaloase care pun la colt armata de functionari ai lui Funar. Din sursele noastre am aflat ca varianta cea mai plauzibila a acestui aranjament este ca meciul Pocol versus Primaria a fost frumos regizat, în asa fel încât EUNICIA SRL sa devina proprietara pe imobil. Aceleasi surse ne-au informat ca procesul era gata câstigat de catre Pocol, pe motiv ca la proces nu s-a prezentat nici un jurist din partea Primariei. Ca aceeasi Primarie n-a facut nici cel mai mic gest de recurs la decizia Judecatoriei este de la sine înteles. Astfel, printr-un tertip juridic, Primaria Cluj i-a servit lui Pocol un spatiu de miliarde din domeniul statului. A ramas în schimb cu terenul pe care îl închiriaza, în continuare, EUNICIEI. Spatii de cazare pe abonament de ghereta!

În 18.03.2004, Primaria Cluj elibereaza pentru SC EUNICIA SRL Abonamentul cu nr. 190/421 pentru… teren ghereta, în conditiile în care Pocol construieste o ditamai cladire cu parter, trei etaje si mansarda, ultima cu destinatie „spatii de cazare temporara”.

Pe un abonament de ghereta, Pocol îsi ridica un minihotel care în mod normal ar fi avut nevoie de un alt tip de autorizatii si altfel de contracte cu Primaria. Daca s-ar fi mers pe calea legala si s-ar fi respectat regimul concesiunilor, Pocol avea sanse minime sa primeasca, în urma unei hotarâri de Consiliu Local, aprobarea pentru o constructie de proportii care se încadreaza în peisaj cu sacrificarea a doi metri din domeniul public. Desi a primit în 2000 autorizatie pentru construirea a trei nivele cu obligatia de a începe constructia în termen de un an, Pocol a demarat lucrarile abia la începutul acestui an, odata cu primirea autorizatiei pentru mansarda. În mod legal, autorizatia îsi pierdea valabilitatea în 2001, însa acest lucru n-a contat pentru Primarie.

Metoda folosita de Pocol pentru a-si ridica spatiile în zone comerciale strategice din Cluj a fost cheia succesului si în cazul Complexului Comercial din Marasti, construit tot pe un abonament de ghereta, din care a rasarit un spatiu cu trei etaje aproape lipit de un bloc de locuinte si de birourile unei societati comerciale.

Dat în judecata de proprietari, Pocol a câstigat la Judecatoria Cluj, însa s-ar putea sa nu-l mai tina curelele si la Curtea Suprema de Justitie. „Agromarasti” este numele societatii care administreaza piata Marasti si tot ea este cea care a închiriat spatiul pe care se construieste noul centru comercial. Firma care a închiriat 500 de metri patrati si s-a apucat sa ridice centrul cu pricina este SC Center. Actionarul principal de la „Agromarasti” este Costica Pocol, nimeni altul decât actionarul de la „Center”. Pe un abonament de ghereta primit de la Primaria Cluj, Pocol s-a cinstit cu un spatiu comercial situat pe terenul uneia dintre marile piete ale Clujului, trecând contractul pe numele altei firme la care este tot el actionar. Din sursele noastre, am aflat ca SC Center a cumparat actiunile fostei societati „Agropicoti”, firma declarata falimentara si scoasa la vânzare. Costica Pocol a fost actionar si la „Agropicoti”, societatea care a luat înainte de a dispare un împrumut de câteva zeci de miliarde de lei de la raposata BANKCOOP. Ca lucrurile sa aiba sens, actualul administrator al societatii lui Pocol este Vasile Perta, fostul director al BANKCOOP, cel care a aprobat împrumuturile catre „Agropicoti”.

În acelasi traseu de ilegalitati se înscrie si „Vila Eunicia” de pe strada Emil Zola din Cluj-Napoca, apartinând tot lui Costica Pocol.

Cladirea unde se afla în prezent „Vila Eunicia” se afla în proprietatea Primariei clujene care o închiriaza lui Pocol. Imobilul devine obiectul unui litigiu între „Eunicia” si Primarie si, probabil ati banuit, câstiga, în mod suspect, Costica Pocol. Patronul „Euniciei” modifica apoi aspectul cladirii, chiar daca avea nevoie de avize din partea Comisiei Monumentelor si Siturilor Istorice, si ridica înca doua nivele plus mansarda peste apartamentul unui alt proprietar, care nu si-a dat niciodata acordul pentru aceste lucrari. Asemanarile cu ilegalitatile de la hotelul-ghereta din Piata Mihai Viteazu dezvaluie un mod tipic de operare al patronului SC EUNICIA SRL. Constructiile aberante care se ridica în Cluj sub numele beneficiarului EUNICIA au aparut cu acordul si bunavointa totala a Primariei, care a acoperit cu acte interesul de favorizare a „mediului de afaceri clujean”. Abonamentul de teren ghereta nu se acorda pentru constructii de proportii de gen Pocol, în schimb obliga clujenii sa suporte o logica a tupeului mai tare decât legea. Primarul Funar si-a pus semnatura pe acte care dau legitimitate unei constructii care nu respecta legea si pe care prefera sa le autorizeze, decât sa le demoleze. Pocol a devenit, datorita pasivitatii responsabililor din Primarie, proprietar a doua spatii care au apartinut Consiliului Local, adica Statului Român. Valoarea acestor imobile este de câteva miliarde bune pe piata imobiliara clujeana. E mult mai simplu sa le iei mai ieftin, cam cât face o finantare în buzunarul unui primar si a unor directori din Primarie.

Ovidiu Petrovai

Articol aparut in Gazeta de Cluj in 19.04.2004

Stimate domnule senator Gheorghe Funar, cum este posibil ca, in timpul mandatelor dumneavoastra, sa se construiasca in municipiul european Cluj Napoca un hotel cu autorizatie de ghereta sau taraba pentru zarzavaturi? Credeti ca este o practica des intalnita in orasele europene Salzburg, Munchen, Bordeaux, Copenhaga sau Torino, ca un intreprinztor local sa construiasca un hotel pe baza unei autorizatii de constructie eliberata pentru o ghereta sau taraba de zarzavaturi? Puteti prezenta astfel de cazuri, intalnite in cele … zeci de orase cu care ati infratit Cluj Napoca?

Stimata conducere a DIICOT, v-ati sesizat asupra modului de lucru ilegal al numitului Costica Pocol? A fost instrumentat / se afla in instrumentare un dosar pe numele lui, pentru astfel de practici? sau sesizarea cu informatii din presa NU a functionat in acest caz, dl. Pocol avand un statut … aparte, in ochii domniilor voastre?

Stimati procurori Mircea Hrudei si Daciana Deritei, care este explicatia logica si morala a faptului ca dl. Costica Pocol a putut face ilegalitati un deceniu, inclusiv in mandatele dumneavoastra, iar dumneavoastra ati trecut cu vederea senin aceste ilegalitati? a, la dumneavoastra in birou Gazeta de Cluj se citeste selectiv?

Stimata conducere a DNA, v-ati sesizat asupra modului de lucru ilegal al numitului Costica Pocol? Domnule Daniel Morar, dumneavoastra ati plecat de la Cluj, nimic – nimic? Se afla in instrumentare un dosar pe numele lui, pentru astfel de practici? sau sesizarea cu informatii din presa NU a functionat in acest caz, dl. Pocol avand si in cazul DNA un statut … aparte?

Stimate d-le senator Gheorghe Funar, confirmati faptul ca fiul dumneavoastra a derulat afaceri cu societati ale numitului Costica Pocol sau cu parteneri ai acestuia?

Stimate domnule senator Gheorghe Funar si stimati lideri politici clujeni, ai celorlalte partide, puteti prezenta public sponsorizarile venite in perioada 1996 – 2005, pentru a confirma sau infirma faptul ca societatile la care erau actionari Costica Pocol si asociati ai sai au varsat sume considerabile in bugetele dumneavoastra? Sau refuzati acest exercitiu de transparenta?

Stimate domnule senator Gheorghe Funar, care a fost pretul pentru ca invitatii dvs. politici si personali sa fie cazati gratuit, in mandatele dumneavoastra, de exemplu la Vila Eunicia, a d-lui Pocol? Ce servicii i-ati facut d-lui Pocol pentru ca, la randul sau, indatorat fiindu-va, sa va reintoarca aceste servicii? Sunteti dispus sa prezentati facturi achitate pentru cazarea invitatilor dumneavoastra politici si personali la dl. Pocol?

Stimate domnule primar Emil Boc, veti proceda, impreuna cu Consiliul Local, la demolarea constructiilor ilegale ale societilor cu actionar Costica Pocol?

Stimate domnule Mircea Chertes, membru de vaza al PNL Cluj si consilier al primului ministru Calin Popescu Tariceanu, va simtiti confortabil psihic stiind ca sunteti asociat cu o persoana care si-a construit hotel ilegal, cu autorizatie pentru ghereta sau taraba de zarzavaturi? Cam cat confort psihic are in acest caz, moralitatea dvs. de consilier al primului ministru al Romaniei? Credeti ca primul ministru Calin Popescu Tariceanu, seful dumneavoastra politic, se simte confortabil psihic stiind metoda de afaceri brevetata de dumneavoastra si partenerii dumneavoastra?

…Pentru ca dl. Costica Pocol, nederanjat de nici o institutie a statului, este un demn partener al lui Mircea Chertes, in afacerile descrise aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: