h1

Cine este delatorul Radu Pentie, cum a pus in pericol sanatatea populatiei si, evident, nu i s-a intamplat nimic

Ianuarie 16, 2007

Lithinia – atentat la sănătate 
 
După Revoluţie, piaţa băuturilor a fost inundată de tot felul de produse, unele dintre ele reprezentând, în fapt, un real pericol la sănătatea consumatorilor. “Bună ziua, Ardeal” a atras atenţia în ediţiile anteriaore asupra faptului că produsul servit pe piaţă de fraţii Micula, cu titlul de apă minerală naturală, din sursa F2 Rieni, e de fapt apă “îmbogăţită” cu uraniu. Şi asta pentru că din cauza exploatării masive a apei din F2 Rieni, pânza freatică s-a distrus, existând în acelaşi timp cel puţin suspiciunea că apa ar fi contaminată radioactiv din cauza vecinătăţii sursei cu zăcământul de uraniu de la Ştei. Din păcate, produsele fraţilor Micula nu sunt singurele care atentează la sănătatea consumatorului. În judeţul Bihor, fieful European Drinks, s-a mai născut un alt “fabricant” de talia şi teapa fraţilor Micula. Este vorba despre omul de afaceri Radu Pentie, care sub “ambalajul” Lithinia – apa vieţii, apa dragostei şi tinereţii” (în primul rând un evident afront adus intelectului oricărui consumator) – vinde sifon “îmbunătăţit” cu mătasea broaştei.

Mai mult, potrivit surselor noastre, în zona de unde Pentie exploatează “miraculoasa” apă, sursa fiind FH2 Parhida-Tămăşeu, înainte de `89 funcţiona o fermă unde erau izolate vacile tuberculoase. De mai mulţi ani, OPC Bihor are pe rolul instanţelor de judecată două procese cu societatea care produce apa Lithinia. Din păcate, pericolul public pe care-l reprezintă produsul comercializat drept “apa vieţii” sfidează, încă de pe rafturi, sănătatea publică a unor oameni inocenţi care cred că vor fi “mai tineri şi mai sănătoşi”.

Societatea care îmbuteliază şi comercializează “miraculosul” produs este Rada Exim SRL Parhida, aparţinând controversatului om de afaceri bihorean, Radu Pentie. Potrivit site-ului oficial al produsului, gama de produse Lithinia cuprinde “apă minerală carbogazeificată” (îmbuteliată la 2,5 şi 5 litri), apă naturală plată şi băuturile răcoritoare Lithinia ce conţin apă minerală Lithinia şi arome de fructe de pădure, fructe tropicale, etc. După cum indică şi denumirea produsului, “Lithinia” este un produs bogat în litiu, care “măreşte rezistenţa organismului la factorii externi şi de stres, ajutând organismul la păstrarea stabilităţii emoţionale şi la prevenirea stărilor depresive, favorizează eliminarea toxinelor, creşte metabolismul celular, având acţiune virală”. Potrivit site-ului Lithinia, proprietăţile curative deosebite ale produsului anunţate de producători ar fi oferite de prezenţa litiului în apa “minerală naturală” exploatată de la Parhida Tămăşeu.

De la “reclamă” la realitate e însă o diferenţă izbitoare, aspect ce îl vom dovedi în cele ce urmează pe baza analizelor de laborator. Ba mai mult, potrivit buletinelor de analiză, “producătorul pune pe piaţă produse care afectează sănătatea consumatorilor şi pune pe piaţă produse care nu respectă condiţiile prescrise sau declarate”, încălcând astfel legea în mod flagrant.

Publicitate mincinoasă

Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Bihor, pentru fabricarea apelor gazoase minerale, Rada Exim SRL Parhida deţine Licenţă de Fabricaţie emisă de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei în ianuarie 2000 şi Aviz Sanitar de Produs “Apă minerală Lithinia”, în care la aliniatul 2 se menţionează că “parametri de calitate ai produsului sunt cei prevăzuţi în documentaţia care a stat la baza eliberării acestui aviz”. Studiind prevederile din standardul de firmă, inspectorii OPC Bihor au constatat mai multe inadvertenţe.

În primul rând, parametri fizico-chimici care particularizează fiecare apă minerală de pe teritoriul României nu sunt înscrişi în standard, dar pe eticheta produsului se face referire la conţinutul de potasiu, litiu, magneziu, calciu, sodiu, dioxid de carbon. În acelaşi timp, la indicatorii consideraţi substanţe indezirabile sunt menţionate limitele maxime admise (prevăzute de HG 760/2001). Totodată, în buletinul de analiză din 07 iulie 2001 eliberat de Laboratorul de Toxicologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca la capitolul C, punctele 23-24 sunt menţionate valori pentru fier şi mangan, compuşi care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, trebuie să fie absenţi din produs.

Astfel, concluzia ce se desprinde din analiza documentaţiei tehnice întocmită pentru apa minerală Lithinia este că producatorul nu are noţiuni elementare de conduită, lucrează la întâmplare, face publicitate mincinoasă şi vinde produse neconforme.

În toamna anului 2001, inspectorii OPC Bihor au prelevat probe de apă minerală şi băuturi răcoritoare carbogazoase “Lithinia” din stocul aflat la depozitul din Oradea al societăţii Rada Exim. S-au verificat substanţe uscate solubile şi aciditatea la băuturile răcoritoare carbogazoase în laboratorul Larex Oradea, iar determinarea conţinutului de litiu din apa minerală în laboratorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj-Napoca.

Rezultatele analizelor sunt din nou alarmante. Astfel, scrisoarea de neconformitate eliberată de Larex arată că la băuturile carbogazoase care, pe etichetă, se intitulează “produs hipocaloric”, în realitate, conţinutul de zahăr depăşeşte limita maximă admisă de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 976-1998 pentru această categorie de produs. Totodată, buletinul de analiză eliberat de Institutul din Cluj pentru conţinutul litiu arată că “pentru conţinutul de litiu, valoarea obţinută în urma determinării este de 31,3 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă”.

Apa vieţii cu microbi

Mai mult, analizele realizate au demonstrat că “apa vieţii, apa dragostei şi tinereţii” are o încărcătură microbiologică foarte mare. Astfel, la finele anului 2005, inspectorii OPC Bihor împreună cu reprezentantul Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM) şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minelare (ANRM) Bucureşti au prelevat probe de apă de la sursa FH2 Parhida, analizele urmând a se realiza în paralel în laboratorul SNAM şi în laboratorul Larex Bucureşti. Variaţia parametrului litiu între determinările făcute în cele două laboratoare se înscriau în variaţiile naturale admise. Proprietăţile microbiologice ale apei la sursă indică, însă, îmbutelierea unei ape cu o încărcătură microbiană foarte mare (număr total de bacterii la 37 C determinat este de 150/ml şi maxim admis un număr de 5/ml, potrivit Laboratorului Larex Bucureşti; număr total de bacterii la 37 C 748/ml faţă de un număr maxim de 5/ml admis, potrivit Laboratorului SNAM Bucureşti).

Lithinia, comercializată ilegal

Demn de subliniat că, inspectorii OPC au constatat în 2001 că societatea lui Pentie, SC Rada SA, nu poseda licenţă de concesiune pentru exploatare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Bucureşti, Pentie prevalându-se doar de o aprobare pentru “explorare experimentală”. Însă, în baza licenţei de exploatare experimentală, potrivit legii, producătorul nu avea dreptul de a comercializa produsul. Aspect, evident, nerespectat de către Pentie. Mai mult, nici în ziua de azi, situaţia de la Rada nu este clară.

Contactat telefonic, inspectorul-şef al ANRM Bihor, Miron Avram, cel îndreptăţit să cunoască exact situaţia tuturor resurselor date spre exploatare de Agenţie, a dat dovadă de mari lacune. “Cred că au obţinut licenţă de exploatare în 2001. A, nu mai ştiu exact, cred totuşi că în 2002, au avut iniţial licenţă de exploatare experimentală. Potrivit legii puteau obţine licenţă definitivă în 2002. Au obţinut-o sau aşa trebuia (?!). Nu mai ştiu exact, trebuie să verific”, a fost declaraţia celui îndreptăţit să vegheze asupra aplicării legii în materie de resurse minerale. Declaraţia evazivă, care nu cumva să-l deranjeze pe comerciant, a inspectorului Miron Avram se conexează perfect cu un alt aspect. Astfel, în perioada în care inspectorii OPC desfăşurau controale la această societate, inspectorul-şef al ANRM “s-a temut” să semneze procesul verbal de constatare.

Asta probabil şi pentru că Radu Pentie a încercat să-i intimideze cu plângeri penale pe inspectorii care-şi fac datoria în faţa pericolului public pe care-l reprezintă produsele Lithinia.

Mătasea broaştei în apa vieţii

În ciuda faptului că rezultatele analizelor demonstrează clar că produsele din gama Lithinia sunt extrem de periculoase, Radu Pentie a refuzat să se conformeze celor dispuse faţă de firma sa. El nu a oprit producţia de rebuturi alimentare aşa cum au solicitat inspectorii OPC ci, foarte agresiv, a demarat imediat un proces în contencios administrativ. Aşa se face că reclamaţiile şi incidentele legate de acest produs au continuat în anii următori.

Publicaţiile Trustului GAZETA au relatat cum a reuşit Pentie să compromită până şi un lanţ de magazine, în care, astfel cum putem proba prin procesul verbal numărul 6/188/27.05.2003, au fost depistate zeci de flacoane de 5 litri cu “apa minerală Lithinia” plină cu mătasea broaştei!

Pentie “ştie carte”

Contactat telefonic pentru a ne oferi o explicaţie logică pentru faptul că rezultatele analizelor OPC Bihor arată că produsele Lithinia pun în pericol sănătatea consumatorului, Radu Pentie ne-a dat o declaraţie şoc. “Inspectorii sunt de vină. Rezultatele sunt aşa din cauza incompetenţei lor profesionale. Ei nu ştiu carte şi legislaţie. Dacă ar fi cu substanţe toxice, aş înţelege, dar aşa, că e calciu mai mult sau mai puţin,. Că e atat litiu şi nu nu ştiu cât… La noi e ca merele dintr-un copac. Unele sunt mai coapte, altele mai puţin coapte. Nu pot fi toate la fel”, a mai spus Pentie.

Memoranda Onac

Articol aparut in Buna ziua, Ardeal in 8.02.2006

Stimate domnule Radu Pentie, delator al celor arestati in dosarul GAZETA, cum de v-ati amintit de presupusul santaj abia dupa 1 an de zile ? Ce anume v-a determinat sa va revina memoria si curajul?

Stimati procurori, punerea in pericol a sanatatii populatiei, prin imbutelierea si comercializarea unei ape cu continut de „matasea broastei” nu este o ilegalitate?

Cum de dl. delator Radu Pentie nu a intampinat nici o problema in a pune in pericol sanatatea populatiei, iar cei care au scris despre asta sunt inchisi?

Stimata conducere a retelei Metro, puteti confirma faptul ca din cadrul unui magazin al dvs. a fost retras un lot de apa Lithinia infestat cu matasea broastei?

Stimata conducere a retelei Metro, cand are de suferit imaginea dumneavoastra publica, atunci cand un colaborator al dvs. comercializeaza, prin intermediul dvs., apa ce pune in pericol sanatatea populatiei sau atunci cand acelasi colaborator este delator al ziaristilor care au relatat acest lucru, bazandu-se pe documente oficiale ale unor laboratoare oficiale?

Stimata doamna ministru Monica Macovei, este destul de penal pentru subordonatii dvs. dl. delator Radu Pentie, sau este necesar imbolnavirea in masa a populatiei, pentru ca delatiunile d-lui Pentie sa capete valoare?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: