h1

Apogeul manipularilor lui Mihai Soica, in Evenimentul Zilei

Ianuarie 17, 2007

Apogeul diversiunilor semnate de Mihai Soica pare a fi, pana in preznt, materialul aparut in Evenimentul zilei, organ oficial al DIICOT, in 12.01.2006. Intr-un moment cheie, cand solidarizarea fata de arestarea lui Dan Parcalab era la nivel maxim.

Materialul semnat de Soica a tinut prima pagina a editiei de Transilvania a Evenimentului zilei, organ oficial al DIICOT. Articolul nu aduce nimic nou. Nu vine cu nici o dezvaluire. De fapt, nici nu asta ii este menirea. El este menit sa transmita un semnal clar din partea procurorilor DIICOT catre opinia publica si, mai ales, catre rudele si prietenii celor arestati, ca orice actiune de sustinere a cauzei celor inchisi va fi contrata cu brutalitate in presa obedienta, cu precadere prin intermediul instrumentului Mihai Soica.

Faptul ca articolul este in fapt o directiva din partea procurorilor DIICOT pe care Soica o executa fara cracnire reiese din prima fraza: „Procurorii clujeni au stabilit schema amanuntita prin care actionau membrii grupului de santaj prin presa„. „Schema” la care face referire Soica, o schema „amanuntita„, in fapt nu este decat un desen la nivelul unui prescolar. Dar nu asta este important – important este ca se poate stabili inca o data sursa acestor atacuri continue ale lui Soica fata de cei inchisi – procurorii DIICOT. Intrucat, inventia respectiva, careia i s-a dat titulatura pompoasa de „schema” a aparut exclusiv in Evenimentul zilei, sub semnatura lui Soica, iar acesta afirma ca este vorba de o schema „stabilita” de „procurorii clujeni„, este limpede pentru oricine sursa acestui material – exact, procurorii clujeni care instrumenteaza cazul.

Prin urmare, ce transmit „procurorii clujeni” opiniei publice prin intermediul lui Mihai Soica si al Evenimentului zilei? Transmit ca exista o „schema amanuntita„. Transmit ca exista o „retea de santaj„. Schema este in fapt, suprapunerea fiecarui arestat peste judetul in care lucreaza si trasarea unor linii intre ei. Simplu. Din pix, la indicatia procurorilor, cum am demonstrat, Soica executa in 5 minute un desen care care ar face de rusine logica unui copil de 5 ani.

Priviti in articolul respectivschema” desenata. Oricine ar fi putut sa o deseneze din prima zi a arestarilor, in 5 minute, pentru ca nu reprezinta nimic. Pentru aceasta „schema„, realizabila de orice intelect redus in 5 minute, procurorii au tinut inchisi niste oameni peste 2 luni. Dovada faptului ca desenarea acestei „scheme” a fost mobilul mentinerii in stare de arest a ziaristilor se afla tot intr-o fraza a lui Soica: „Acum, ei (procurorii – subl. hejduk) spera sa finalizeze dosarul in cel mult trei saptamani„. Acum – respectiv dupa ce au desenat schema respectiva.

Tot Soica deconspira adevaratul motiv al realizarii acestui articol – cu o zi inainte, se respinsesera recursurile inaintate de Dan Parcalab si Aurelian Grama. Dreptatea acestora, evidenta pentru cei prezenti in sala de judecata si pentru neutri, trebuia contracarata imediat in mass-media. Orice comentarii de dezaprobare a solutiei date de judecatori trebuia inabusite din fasa, in presa de a doua zi. Si aici intervine Mihai Soica. Fara a aduce nimic nou, loveste dupa cum dicteaza interesele DIICOT. In fapt, articolul scris de Soica este atemporal… el putea fi scris foarte bine si in ziua arestarilor, si dupa o saptamana, si dupa o luna, si dupa un an. Necesitatea lui a fost insa evidenta a doua zi dupa respingerea recursurilor inaintate de Dan Parcalab si Aurelian Grama, atunci si numai atunci era extrem de important ca in mass-media sa apara materiale care sa sugereze o vinovatie a lor, articole in care sa fie demonizati.

In continuare, pentru o demonizare continua, Mihai Soica vorbeste despre faptul ca membrii ai GAZETEI au chefuit la Capsa si nu au platit”. Informatia este obtinuta, evident, tot din „surse judiciare„. Adica tot de la procurorii DIICOT, pe firul scurt. Care este legatura cu acuzatiile care li se aduc? Nici una, problema, daca ar fi adevarata, ar trebui sa se transeze bunaoara printr-un proces de natura comerciala etc. Dar „sursele judiciare” stiu foarte bine de ce trebuie transmise catre opinia publica, prin instrumentele din presa, informatii negative despre arestati, in faza de instrumentare a dosarului.

Penibilitatea lui Mihai Soica atinge maximul in momentul in care, referindu-se la procesul castigat de Dan Parcalab la CEDO, dupa ce in Romania nu isi aflase dreptatea, scrie „Parcalab a invins Romania” . Nu, Mihai Soica, Romania nu este o victima a lui Dan Parcalab, asa cum insinuezi. Dan Parcalab este o victima a sistemului judiciar romanesc, acela cu care tu, Mihai Soica, esti in relatii excelente.

Fara a insista, incheiem prin a spune ca, evident, Mihai Soica nu se putea abtine in a nu repeta sintagma inventata si promovata de el, „mafia pixurilor” si a insaila, sub titlul ca o sentinta Manualul faradelegilor de la Cluj, fara ghilimele, crampeie din acuzatiile aduse celor arestati, exclusiv crampeie directionate dinspre procurori.

Pentru Mihai Soica este un principiu de jurnalism sa scrie exclusiv dintr-o directie, acea a procurorilor DIICOT, cu care comunica pe firul scurt.

Stimati procurori ai DIICOT, de ce ati tinut niste oameni inchisi peste doua luni, pentru a realiza o „schema” pe care v-o putea desena oricine, in 5 minute? Inclusiv Liviu Man v-ar fi spus acelasi lucru, ca din punct de vedere editorial, schema de la GAZETA este identica cu schema de la publicatiile Mediapro.

Stimati procurori ai DIICOT, veti aresta conducerea publicatiilor Mediapro pentru ca exista relatii editoriale si de publicitate intre saptamanalele din acest trust? In fapt, veti gasi permanent pagini comune in cadrul saptamanalelor Mediapro, concurente ale celor de la GAZETA. De ce sunt arestati doar unii?

Stimata doamna ministru Monica Macovei, va rugam sa analizati schema desenata de DIICOT si sa ne spuneti daca considerati ca un copil de 5 ani nu putea face acest lucru oricand, in 5 minute. Cum vi se pare faptul ca 5 oameni au stat inchisi peste 2 luni pentru ca subordonatii dumneavoastra sa aiba sansa sa-si demonstreze public mediocritatea intelectuala prin desenarea schemei respective?

Stimata doamna minsitru Monica Macovei, cum apreciati faptul ca in ziarul care a descris cu lux de delatiuni cum v-ati imbatat, apare acelasi lux de delatiuni, exclusiv dintr-o directie, din partea subordonatilor dumneavoastra, iar cei acuzati, intocmai ca si dumneavoastra, nu se pot apara? Cum apreciati in acest context comportamentul subordonatilor dumneavoastra? Nu gasiti ca este asemanator cu al delatorilor care au spus despre dumneavoastra ca v-ati imbatat?

Stimate domnule presedinte Traian Basescu, aveti, iata, inca o dovada a faptului ca informatii din dosare transpira directionat catre o parte a presei, in faza de instrumentare a dosarului, exclusiv cu scopul de a-i demoniza pe cei acuzati si fara a le oferi nici un drept la aparare. Cei arestati au ramas inchisi pentru ca ar reprezenta un „pericol social” . Cum apreciati faptul ca procurori DIICOT, angajati ai Statului, transmit catre opinia publica prin instrumentele lor din presa informatii selective despre cei inchisi, apoi iau tot ei aceleasi informatii din ziarele in care le-au transmis si le utilizeaza in salile de judecata, pentru a demonstra cu dovezi din mass media, vezi Doamne, „pericolul social” pe care il reprezinta 7 oameni fara antecedente penale? Sunteti multumit de cum functioneaza Justitia? Asa functioneaza.

Reclame

One comment

  1. ai uitat de mine sa sti ieri am avut procesul,Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: