h1

Paradoxurile unei arestări anunţate (lll)

Ianuarie 17, 2007

Ca sa întelegem brambureala – daca asa ceva mai poate fi înteles – din dosarul penal fabricat conducerii trustului GAZETA, trebuie reamintite acuzele contradictorii ce-i sunt aduse de anchetatori, pe de o parte, si de asa-zisii santajati, pe de alta.

Primii sustin ca publicatiile trustului nu ar fi scris tot ce stiau, ca nu au publicat toate anchetele despre „santajati” si ca nu ar fi mediatizat toate informatiile compromitatoare despre matrapazlâcurile acestora. Ceilalti – care viseaza ca prin formularea unor acuze abracadabrante si prin autovictimizare au acum sansa sa-si dovedeasca neprihanirea – se dau de ceasul mortii ca, din contra, s-ar fi scris prea multe neadevaruri despre ei! Fals: tot ce s-a publicat în gazete despre ei ramâne la fel de valabil si acum ca si atunci când justitia (daca au avut tupeul sa apeleze la ea niste dalmatieni atât de ridicoli) a dispus achitarea jurnalistilor acuzati de acele pretinse calomnii.

„Santajatii” vor fi desfiintati fara mila în instanta, se va dovedi cine sunt si cu s-au ocupat, lipsa lor totala de credibilitate si ce interese le-a deranjat GAZETA de au ajuns sa joace cum li se cânta. De pilda, dintre cei care si-au scos capul, ieri, la Oradea – în urma unor anunturi de mica publicitate! – unul este cunoscutul denuntator mincinos (exista deja solutii definitive care i-au consacrat acest „statut” reprobabil) de magistrati, Radu Pentie, un fost necalificat „specializat” la locul de munca pe „functia” de electrocarist si, apoi, promovat sef de birt ordinar! Asta stie ce-i ala santaj! Sa mai adaugam „amanuntul” ca Pentie a fost salvat de puscarie pentru contrabanda de procurorul PNA Oradea, Ioan Moldovan, unul dintre „abonatii” GAZETEI! (Despre fiul acestuia am scris în GAZETA, cu facsimile de documente – numere de cont si hotarâri judecatoresti bulibasite – cum a traficat 10 mii de Euro pentru salvarea unui violator condamnat definitiv la 7 ani de închisoare!).

Daca nu ne mira iluziile de spalare si albire ale unor asemenea ipochimeni, cu anchetatorii este deja o chestiune si mai grava. Sa vedem cine sunt reprezentantii categoriei profesionale care acuza, în mod oficial, presa de santaj! Ei bine, acestia sunt niste cititori foarte avizati ai presei de investigatie, de felul celei în care au excelat – si vor excela – publicatiile GAZETA. Doar ca respectivii salariati ai statului folosesc ziarele ca sursa „privata” de informatii.

În loc sa valorifice datele pentru sesizari din oficiu si pentru demararea unor anchete oficiale – cum i-ar obliga statutul detinut de ei – conducatorii institutiilor care se numesc politie, fisc, vami sau parchete traiesc bine mersi si se fac ori ca nu au auzit, ori ca nu înteleg. Numai ca nu sunt într-atât de prosti si surzi pe cât sunt de ticalosi: acesti belferi, platiti din greu de la buget, îi „calca”, într-un târziu, pe cei aratati cu degetul de presa si îi taxeaza! De ochii lumii, din când în când, mai dau câte un comunicat fad ori trimit câte o toapa, „purtatoare de cuvânt”, sa-i abureasca pe reporteri, cum ca nu e adevarat ce au vazut si scris. În general însa, autoritatile prefera sa taca, sa se prefaca oarbe si sa-si ia taxa de protectie. Ele si reprezentantii lor de frunte sunt adevaratii santajisti de presa din România! Uite cine s-a gasit sa acuze „presa de santaj”!

GAZETA a scris de s-a spetit despre fapte deosebit de grave savârsite inclusiv de „importante” notabilitati locale. Nu stiu sa fi pierdut vreun proces semnificativ de calomnie dar, din pacate, nici anchete oficiale nu au pornit pe pârtia deschisa de noi.

Alexandru Lele

Editorial aparut in Buna ziua, Ardeal

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: