h1

Cine este delatorul Stefan Vuza – 1

Ianuarie 18, 2007

„Escrocheria Vuza

Pe lista societatilor pentru care AVAS a dispus blocarea conturilor se afla si Chimcomplex, cu o datorie de aproape 77 de miliarde de lei, potrivit Anexei Ordinului AVAS nr. 1267/06.02.2006. Blocarea conturilor este activa pâna când sumele existente sau cele care urmeaza sa se verse în conturi vor acoperi datoriile.

Vuza a explicat, în decembrie anul trecut, la festivitatea de decernare a premiilor “Excelentei în afaceri” de ce a fost premiat: în 2005 a investit 1.050 miliarde lei vechi, nu are datorii la stat si ofera 7.000 de locuri de munca în tot grupul SCR. Declaratia omului de afaceri este, acum, dupa ce s-a dispus proprirea pe conturile Chimcomplex, de-a dreptul halucinanta.

Cert este ca seful statului, Traian Basescu, a fost în mod deliberat mintit în legatura cu situatia reala a societatilor pe care Vuza le patroneaza.

Imperiul de carton al multimilionarului Stefan Vuza se clatina simtitor. Cel premiat la finele anului trecut cu “Trofeul de excelenta în afaceri”, premiu înmânat omului de afaceri de însusi presedintele Traian Basescu pentru “merite deosebite”, si pentru faptul ca e un bun platnic, s-a trezit, în urma cu câteva zile, cu conturile Chimcomplex (“perla coroanei” SCR) blocate. De ce?

Tocmai pentru faptul ca nu si-a platit datoriile catre stat.

Astfel, pe lista societatilor fata de care Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului a dispus blocarea conturilor pâna la recuperarea debitelor catre stat, se afla si Chimcomplex Borzesti.

Cu o datorie de peste 76 de miliarde de lei, reprezentantii AVAS sustin ca omul de afaceri moldovean nu avea cum sa raporteze la finele anului trecut “zero datorii catre stat”. “Buna ziua, Ardeal” a atras atentia în editiile anterioare ca o smecherie la care a recurs Vuza pentru a parea curat în ochii presedintelui statului a fost ajutorul de stat în valoare de peste 316 miliarde de lei de care a beneficiat Caromet Caransebes, în conditiile în care Vuza a cumparat pachetul majoritar al societatii cu 8 miliarde de lei.

Minciuna la care a recurs Vuza îl discrediteaza în mod impardonabil pe seful statului, Traian Basescu, un cunoscut opozant al practicii de stergere, reesalonare si de neachitare a datoriilor pe care societatile le înregistreaza fata de stat. Oficiali ai Administratiei prezidentiale s-au aratat contrariati de faptul ca presedintelui Basescu i s-a spus ca societatile lui Vuza nu au datorii la stat, în ciuda situatiei de la Chimcomplex.

Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a dispus, la începutul saptamânii trecute, printr-o ordonanta, blocarea conturilor mai multor societati pentru datoriile pe care le au catre stat. Cele aproximativ 500 de societati din întreaga tara fata de care AVAS a dispus blocarea conturilor pâna la recuperarea datoriilor, au acumulat datorii fie la Electrica, fie la fondul de sanatate.

“Aceasta actiune este urmarea faptului ca nu si-au onorat obligatiile de plata, desi au fost notificate si somate în acest sens. De ani de zile unii au înteles ca pot face lucruri mai bune cu banii decât sa-si plateasca taxe, impozite, contributii la asigurari de sanatate si acest lucru ne afecteaza pe toti. Statul nu este o banca cu dobânda 0% pentru rau platnici. Plata taxelor si impozitelor trebuie sa devina un reflex normal al societatilor comerciale. Toti cei care nu respecta cadrul legal, indiferent de numele lor, indiferent de orice alt considerent, se vor trezi cu un raspuns pe masura din partea autoritatilor”, a sustinut Razvan Orasanu, presedintele AVAS, într-un comunicat de presa. Precizam faptul ca, blocarea conturilor este activa pâna când sumele existente sau cele care urmeaza sa se verse în conturi vor acoperi datoriile.

Printre societatile cu conturile blocate se afla si Chimcomplex Borzesti, societate la care Serviciile Comerciale Române (SCR)- printr-un consortiu format din A2 Impex SRL Ploiesti si Contactoare Buzau – apartinând lui Stefan Vuza detin din 2003 pachetul majoritar de actiuni (peste 90% din actiuni). Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de Vuza în 2003 cu un pret, al tranzactiei de 25.030.570 de Euro. La fel ca în cazul celorlalte societati preluate de Vuza, datoriile preluate de AVAS cu putina vreme înainte de privatizare, s-au ridicat la suma de 49 milioane de USD, în timp ce capitalul social al societatii era de 1.668.669.450 mii lei – aproximativ 51.610.000 euro. Ca termeni de comparatie, mai mare decât al Rompetrol Bucuresti si Industria Sârmei (Mechel) Câmpia Turzii sau dublu decât cel al Tractorul Brasov si Uzinele Sodice Govora.

Societatile aflate sub umbrela lui Vuza au achizitionat, astfel, Chimcomplex, la un pret, al tranzactiei de jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor.

Înca un amanunt sub acest aspect ar fi de mentionat – cu un an înainte de maritisul Chimcomplex, de neprofitabila ce era, societatea obtinuse un profit net pe sase luni de peste 20 mld lei vechi. De precizat ca Chimcomplex este unul dintre cei mai mari producatori de sode si produse clorosodice din sud-estul Europei.

Este cel putin la prima vedere inexplicabil cum, un colos de talia Chimcomplex, achizitionat la un pret, derizoriu si cu o cota impresionanta de piata, a ajuns sa se situeze pe o pozitie fruntasa în topul datornicilor catre stat. Asta în ciuda managementului mult trâmbitat de Vuza. Cert este ca, pe lista societatilor pentru care AVAS a dispus blocarea conturilor se afla si Chimcomplex, cu o datorie de aproape 77 de miliarde de lei, potrivit Anexei Ordinului AVAS nr. 1267/06.02.2006.

Buna ziua Ardeal a atras atentia în paginile sale ca Stefan Vuza, premiat la finele anului trecut cu “Trofeul de excelenta în afaceri”, premiu înmânat de însusi presedintele Traian Basescu l-a pacalit pe seful statului. Înainte de a participa la gala organizata de Camera de Comert si Industrie a României, presedintele Basescu s-a asigurat ca nici una dintre societatile ce urmeaza sa fie premiate nu are datorii catre stat. Astfel, inclusiv Stefan Vuza parea, la prima vedere, “alb” sub aspectul datoriilor catre stat.

Numai ca, cu o luna înainte, Vuza si-a luat toate masurile de rigoare pentru a figura la finele anului fara nici o datorie catre stat. În acest sens, el a solicitat AVAS si a obtinut un ajutor de la stat în valoare de aproape 316 miliarde de lei. Adica datoriile catre stat, înregistrate de Caromet (societate la care Iasitex-ul lui Vuza este actionar majoritar) cifrate la aproape 10 milione de euro au fost fie reesalonate, fie sterse.

Rusinoasa manevra de a parea curat în fata întâiului om în stat i-a iesit lui Vuza ca la carte, cu concursul autoritatilor statului. Reamintim faptul ca societatea Caromet Caransebes, a fost achizitionata de Vuza în 2004 cu 8, 5 miliarde de lei, în timp ce ajutorul de stat se cifreaza( la 316 miliarde de lei.

Consiliul Concurentei a avizat ajutorul de stat, în ciuda faptului ca, în textul Deciziei favorabile se recunoaste ca acest ajutor creeaza premisele pentru o posibila distorsionare a concurentei. Ajutorul dat de stat i-a oferit lui Vuza posibilitatea sa primeasca premiul excelent,ei în afaceri, diploma fiindu-i înmânata de însusi presedintele României. Traian Basescu a fost mintit, astfel, în mod deliberat de catre organizatorii evenimentului, greii Camerei de Comert, si Industrie a României de doua ori. Invitat sa înmâneze premiile, seful statului, cunoscut ca fiind un critic al societatilor cu datorii catre stat, dar si al procedeului de stergere sau reesalonare a datoriilor, si-a luat masuri asiguratorii.

Înainte de eveniment, dupa propriile-i declaratii, Basescu a primit asigurari de la presedintele Camerei de Comert, ca nici una dintre societatile premiate nu înregistreaza datorii catre stat. Cel mai cunoscut dintre premiati a fost controversatul om de afaceri Stefan Vuza, patronul grupului Serviciile Comerciale Române (SCR). Traian Basescu, în necunostinta de cauza, a avut numai cuvinte de lauda, chiar si la adresa lui Vuza. “Acesta este mediul de afaceri adevarat, oamenii care împing România spre prosperitate.

Realitatea pare a fi departe de ceea ce ne arata institutele de sondare a opiniei publice”, a afirmat presedintele. Basescu a mai spus ca acestia au înteles ca îmbogatirea peste noapte nu mai este posibila si ca doar performanta economica confera unei firme capacitatea de a face fata competitiei de pe piata.

La rândul sau, Stefan Vuza a explicat de ce a fost premiat: în 2005 a investit 1.050 miliarde lei vechi, nu are datorii la stat si ofera 7.000 de locuri de munca în tot grupul SCR. Declaratia omului de afaceri pare, acum, dupa ce s-a dispus proprirea pe conturile Chimcomplex, de-a dreptul halucinanta.

Reprezentantii AVAS ne-au declarat ca proprietarul Chimcomplex nu avea cum sa raporteze la finele anului trecut “zero datorii fata de stat”. “E clar ca au o datorie (Chimcomplex, n.r.) fata de stat, nici nu se pune problema. În mod normal nu putea spune ca nu are datorii. Dispozitia de blocare a conturilor a fost luata ca masura asiguratorie fata de toate societatile care înregistreaza datorii la stat, nu doar în acest caz”, ne-a declarat Ionut Vascan, consilier în cadrul Departamentului de relatii cu presa al AVAS.

Pe de alta parte, Stefan Vuza nu a putut fi de gasit ieri, în ciuda insistentelor noastre, în vederea unei declaratii oficiale.

Omul de afaceri Stefan Vuza, patronul Serviciilor Comerciale Române, poate cel mai puternic grup comercial din România, este considerat a fi un fel de “chirurg” al societatilor falimentare, preluate de stat. Imperiul magnatului moldovean – premiat cu titlul de “Investitorul anului 2004” – cuprinde mai multe societati: Contactoare Buzau, Sinterom Cluj, UZUC Ploiesti, Iasitex Iasi, Chimcomplex Borzesti, Novatex Pitesti si Somes Dej. Buna ziua, ARDEAL a relatat pe larg modalitatea prin care Vuza si-a largit imperiul, mai exact sistemul suveica. Cu toate acestea, unul dintre “meritele” recunoscute de o parte din presa si de catre oamenii de afaceri, fie ei si concurenti, a fost ca Vuza a preluat o serie de colosi industriali adusi în stare de faliment – lichidare, pe care i-a adus “la viata”, înregistrând profit.

BZA a demonstrat, însa, ca o mare parte sau cea mai mare parte din succesul înregistrat de magnatul moldovean se datoreaza statului, sau altfel spus complicitatii statului. Si asta pentru ca, cel putin în cazul a doua societati, Novatex si colosul Chimcomplex, cu putina vreme înainte de privatizare, cu tinta directa Stefan Vuza, cele doua societati au beneficiat de bunavointa statului, prin Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Adica “i-au fost servite” lui Vuza, fara datorii, sau cu datoriile reesalonate. Acestor doua cazuri se alatura acum si societatea Caromet, cea fata de care statul si-a aratat din nou milostivul sprijin.

Reprezentantii Administratiei prezidentiale ne-au declarat ca presedintele Traian Basescu a participat la evenimentul organizat de Camera de Comert si Industrie a României si ca i s-a spus ca persoanele (fizice si juridice) premiate nu au datorii la stat. “Presedintele doar a participat la acel eveniment. Propunerile au fost facute de Camera de Comert. I s-a spus (presedintelui, n.r.) ca societatile nu au datorii la stat, de asta a si dorit sa semnaleze în discurs acest aspect. Ar trebui facuta o sesizare”, ne-a declarat Camelia Ilie, membru în Departamentul de Comunicare Publica de la Palatul Cotroceni.

Memoranda Onac”

Articol aparut in Buna ziua, Ardeal

Stimate domnule Stefan Vuza, ca manager de elita ce sunteti, mai cunoasteti in Uniunea Europeana un asemenea manager, care sa se fi imbogatit dupa ce societatile sale ar fi primit de la stat ajutoare in valoare de zeci de milioane de euro, reprezentand stergeri de datorii, reesalonari etc.?

Stimate domnule Stefan Vuza, ce sentiment aveti cand va ganditi ca toate, dar absolut toate investitiile dumneavoastra au fost facute prin sustinerea dumneavoastra din bani publici, adica din banii nenorocitilor de pensionari, de exemplu, carora nu li s-au marit pensiile pentru ca dumneavoastra si altii ca dvs. ati primit zeci de milioane de euro bani publici?

Stimate domnule Stefan Vuza, cunoasteti notiunea de faliment? De ce e rau sa falimenteze niste intreprinderi nerentabile, in loc sa fie sustinute prin ajutoare de stat de zeci de milioane de euro, platite de catre toti contribuabilii?

Stimate domnule Stefan Vuza, cunoasteti faptul ca eu NU am fost intrebat daca doresc ca taxele pe care le achit eu statului sa ajunga in buzunarul dumneavoastra personal? Pentru ca eu nu doresc acest lucru.

Stimate domnule Stefan Vuza, de ce mintiti afirmand ca pentru dumneavoastra conteaza oamenii, cand de fapt oamenii sunt pe ultimul loc? Altfel, ce ar putea insemna ca, atunci cand e vorba sa sustineti un eveniment caritabil, dumneavoastra sa intrebati, in scris, „mie ce imi iese„?

Stimate domnule Stefan Vuza, de ce nu sunteti capabil de a realiza o investitie greenfield? De ce managementul dumneavoastra se rezuma in a face afaceri pe banii statului si pe spinarea contribuabililor?

Stimate domnule Stefan Vuza, de ce l-ati mintit inclusiv pe presedintele Traian Basescu, in privinta datoriilor societatilor dvs. catre stat? Pana unde ati merge cu minciunile, pentru a va atinge scopul? Cat credeti ca mai dureaza pana veti fi demascat, ca impostor megaloman?

Stimate domnule Stefan Vuza, de ce nu ati reclamat presupusul „santaj” in momentul in care spuneti ca s-a intamplat? De ce ati asteptat atat timp, daca spuneti ca ati fost afectat? Acceptati faptul ca, in cazul in care nu aveti probe temeinice pentru a va sustine afirmatiile, nu sunteti pentru opinia publica decat un mincinos ordinar?

Stimate conducere a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, de ce l-ati mintit inclusiv pe presedintele Traian Basescu in privinta datoriilor la stat neplatite ale societatilor lui Stefan Vuza?

Stimate domnule presdinte Traian Basescu, cum va simtiti stiind ca ati premiat un tepar, un asa zis manager care nu-si plateste datoriile catre stat din simplu motiv ca i le iarta Statul, inainte?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: