h1

Paradoxurile unei arestari anuntate (lV)

Ianuarie 19, 2007

„”Ancheta se extinde!”

Iata o informatie care, din punctul de vedere al Parchetului, s-ar dori un strigat victorios, de asalt. În plus, preluat si amplificat fara discernamânt de „colegii” din presa „concurenta” trustului GAZETA, noua larma chiar suna, pentru neinitiati, ca o declaratie de razboi.

În realitate, vazut din perspectiva evolutiei întortocheate si de lunga durata a unui proces penal, tipatul Parchetului este al naibii de gâtuit si penibil, semnul clar al înregistrarii primelor rateuri ale acuzarii. Tocmai faptul ca, acum, nu pot combate apararile celor lipsiti cu atâta usurinta de libertate îi obliga pe procurorii DIICOT sa-si încerce norocul în alte zone.

Aceasta dificultate a probatiunii si impasul în care au ajuns cercetarile i-au determinat pe anchetatori sa caute aiurea probe împotriva conducerii trustului GAZETA, „la Oradea si Bistrita”, dupa ce s-au cam dezumflat acasa, la Cluj.

La Oradea, procurorii DIICOT Cluj s-au acoperit de ridicol.

Ei au apelat aici la martori de profesie. Culmea contrazicerilor dintre anchetatori si cozile de topor este pretentia „martorilor” ca ei s-au oferit singuri sa „denunte” pretinsul santaj la care ar fi fost supusi, dupa ce au auzit din ziare despre ce se întâmpla.

Ce i-a oprit pâna acum sa se plânga? Ieri am aratat ca unul dintre ipochimeni este Radu Pentie, un cunoscut denuntator de magistrati, dovedit deja ca mincinos, un „om de afaceri” falimentar si protejat al procurorului PNA Oradea, Ioan Moldovan, alt „client” obisnuit al GAZETEI.

Ei bine, nici al doilea „martor” oradean nu este mai breaz. Calin Vesa, directorul Directiei Regionale Vamale Oradea, este finul fugarului Adrian Tarau, pe care l-am arestat în 2001 pentru complicitate la contrabanda cu produse petroliere. Vesa apare în înregistrarile convorbirilor telefonice administrate în acel dosar, iar din declaratiile unor vamesi a rezultat interesul sefului lor pentru buna derulare a operatiunilor lui Tarau. Când acestia s-au plâns de interventiile lui Vesa, au fost înlaturati brutal din sistem prin intermediul unui procuror local, Valean, cu care Vesa si-a facut concediile. Cine urla cel mai puternic de fericire ca, acum, GAZETA este luata la colimator? Fituica finantata de Tarau cu banii spalati în SUA.

Dar maximul de penibil înca nu este cunoscut opiniei publice. În speranta ca „întaresc” acuza cu declaratia ziaristului oradean Florin Cuc, fost angajat la „Ziua de Ardeal” si „Gazeta de Oradea”, aflat acum în mai multe procese cu patronatul GAZETEI si angajat la publicatia mizera avortata de fugarul Tarau, procurorii l-au audiat ca martor. Ceea ce a prilejuit veritabile pusee de turbare din partea lui Vesa, Pentie si Beniamin Rus (un alt om de afaceri local „santajat”), care l-au indicat în declaratiile catre presa tocmai pe Cuc ca i-ar fi santajat si au cerut tragerea lui la raspundere penala! „Martorul” Cuc ne-a declarat, la rândul lui, ca „martorii” Rus, Pentie si Vesa sunt niste haimanale care au jefuit banul public, despre care a scris numai adevarul si cu privire la care îsi mentine toate caracterizarile din articole, mai ales ca justitia l-a achitat pentru tot ce a scris despre ei.

Astfel de incidente – rezultate ale „extinderii” – vor subrezi definitiv dosarul pe care Parchetul se chinuie sa-l însaileze. Procurorii nu-si vor recunoaste înfrângerea si eroarea în care au fost indusi de cei interesati sa preia în forta trustul GAZETA. Vor trimite în instanta o facatura ce nu va mai putea minti pe nimeni.

Noii „martori”, culesi din vizuinile mizerabile în care au supt pe furis din banii publici, sunt de aceeasi teapa cu cei de la Oradea. În loc sa se fi concentrat pe flagrantul unei fapte certe de santaj, anchetatorii se pierd în dovedirea unei „practici”. Pentru ca numai asa, prin fortarea unei încadrari juridice de „crima organizata”, au putut deturna dosarul de la Parchetul competent. Numai la organul unde a esuat dosarul au reusit sa gaseasca anchetatori dispusi sa fabrice o acuzatie trasa de par. Numai prin aceste inginerii judiciare au putut lansa cu mare pompa baloane de sapun.

Când se vor sparge, va fi prea târziu pentru multi.

Alexandru Lele

Editorial aparut in Buna ziua, Ardeal

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: