h1

Cine este delatorul Stefan Vuza – 2

Ianuarie 20, 2007

„Adevarul, mai presus de Vuza

Stefan Vuza recunoaste: „Nu e rentabil sa investesti 60 de milioane Euro pentru mediu”.

Articolul publicat ieri de cotidianul nostru în care era dezvaluita suma de 60 de milioane Euro necesara investitiilor pentru mediu în cazul combinatului de celuloza si hârtie Somes SA a stârnit furia patronului Vuza. Desi conducerea Agentiei de Protectie a Mediului Cluj, care a primit statutul de Agentie Regionala, mentine veridicitatea acestei sume, Stefan Vuza declara ca planul de investitii adus în discutie de redactorii nostri este nul. Când presa ridica valul de pe afacerile tânarului milionar din Top 300 si presiunile legale la care sunt supuse fabricile achizitionate de la Statul Român, acesta acuza ziaristii de rea-vointa si lipsa de profesionalism.

Conform datelor oficiale provenite de la Agentia Regionala de Protectie a Mediului Somes SA trebuie sa se supuna unui plan de conformare la mediu pâna în 2015. Redactorii cotidianului Buna ziua, Ardeal au solicitat institutiei sa mentioneze sumele care trebuie investite, conform planului, pâna în 2007, la data aderarii României la Uniunea Europeana. Revenim asupra sumelor: 20 de milioane Euro pentru anul în curs si înca 12 milioane Euro pentru 2006. Prin urmare, asa cum aratam în editia de ieri, aproximativ jumatate din averea declarata de Stefan Vuza pentru Top 300.

Contactat telefonic de jurnalistii cotidianului nostru, Vuza s-a aratat teribil de deranjat de informatiile publicate despre Somes SA si a infirmat categoric suma de 60 de milioane Euro ca fiind necesarul pentru alinierea fabricii la standardele de mediu ale UE. Vuza sustine ca în conformitate cu o hotarâre de guvern adoptata anul trecut, fabrica Somes SA face parte din 54 de agenti economici monitorizati de Agentia Regioanla de Protectie a Mediului, prin urmare societatea sa nu ar avea nici o legatura cu APM Cluj.

Ceea ce Vuza nu pare sa stie este faptul ca APM Cluj a preluat atributiile de Agentie Regionala înca din prima parte a anului 2004, în consecinta, datele furnizate de institutie sunt corecte.

„Documentele de la APM sunt nule de drept!”

Vuza sustine ca Somes SA are de investit doar 19 milioane USD pentru mediu. Afaceristul transhumat în Ardeal ne trimite la Agentia Regionala de Mediu pentru a „obt,ine date corecte”, când de fapt, noi de acolo venim. Potrivit celor spuse de Vuza, în urma negocierilor purtate la Bucuresti suma de 16 milioane USD, reprezentând necesarul de investitii de mediu pâna în 2015 a crescut la 19 milioane, iar „din trei în trei luni vin de la Bruxelles sa controleze fabrica”.

De controalele externe nu ne îndoim, dar suma este cel putin controversata, întrucât purtatorul de cuvânt al Agentiei Regionale ne-a asigurat a doua oara ca planul a sosit direct de la Bucuresti, în urma angajamentelor pe care Somes SA si le-a facut fata de oficialii UE. Vuza, însa, tine mortis, sa demonstreze ca suma nu este de 60 de milioane, ci de aproximativ trei ori mai mica. Mai mult, spune ca nici nu ar fi rentabil sa investeasca 60 de milioane în Somes SA pentru probleme de mediu, ci ar fi mai usor sa construiasca o fabrica noua. Acelasi lucru îl dezbatea ieri cotidianul nostru!

Un alt plan, o alta târguiala

Potrivit declaratiei înfuriate a lui Stefan Vuza, responsabil de „vechiul plan este fostul director Benea”. „Ce sa fac, daca dupa mintea lui trebuia cumparat un filtru de aer cu 9 milioane, când poti sa-l cumperi din alta parte cu 1 sau 2?” Alt director, alt plan. Vuza ne înstiinta ca actualul director, Adrian Itu, are alte strategii. Mai nou, se pare ca directorul Somes SA are si preocupari jurnalistice, daca luam în considerare ceea ce a declarat Vuza. Itu pregateste de zor un material pentru „presa care vrea sa spuna adevarul”, ameninta afaceristul revoltat.

Potrivit noului plan, Somes SA are de investit 1,4 milioane USD în cursul acestui an, 600 de mii de dolari pentru anul 2006 si 1,9 milioane de dolari pentru anul 2007. Vuza considera ca fabrica de celuloza nici nu e esentiala pentru combinat, ba chiar ar putea înceta sa mai produca. „Doar fabrica de celuloza are probleme de mediu, dar ea nu reprezinta nici o treime din Somes SA. Dar nu vrem sa renuntam nici la ea.”

Realitatea arde rau la buzunar

Redactorii nostri au fost asigurati, pentru a doua oara, ca datele publicate cu privire la sumele pe care Somes SA s-a angajat sa le investeasca pâna în 2015 sunt adevarate. Purtatorul de cuvânt al Agentiei Regionale de Protectia Mediului, Camelia Coste, ne-a înstiintat ca angajamentele privind capitolul de negocieri pe judetul Cluj a fost trimis din Bucuresti la Cluj în luna ianuarie 2005, adica în urma cu trei saptamâni.

Deci, este cât se poate de actual planul investitional al Somes SA în care este prevazuta suma totala de 60 de milioane Euro.

În plus, am fost reasigurati ca sumele se refera la „investitii de mediu”. Vuza ne acuza ca „încurcam prefectura cu primaria”. Deocamdata, se pare ca afaceristul confunda milioanele cu zecile de milioane. În încheierea conversatiei purtate la prea multi decibeli (transmisi din receptorul lui Vuza), acesta ne-a spus: „Nu vom mai figura la Proorcu” (n.red. directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului). Care e primaria si care e prefectura, domnule Vuza?

Nicoleta NAP”

 Articol aparut in Buna ziua, Ardeal

Stimate domnule Stefan Vuza, este corect faptul ca acesta este un exemplu de material in care dumneavoastra, fie si urland, ati acceptat dialogul?

Stimate domnule Stefan Vuza, cum stati in momentul de fata cu planul de conformare, in ceea ce priveste investitiile de mediu la Somes SA Dej? Ce suma ati acoperit din cele 60 de mil de euro pe care vi le-ati asumat?

Stimate domnule Stefan Vuza, ati reusit din nou, cu complicitatea institutiilor statului, sa reesalonati investitiile asumate, de 60 de milioane de euro, sau chiar sa anulati o buna parte din ele, asa cum faceti de obicei?

Stimate domnule Stefan Vuza, cu ce procentaj ati supraevaluat costurile investitiilor de mediu realizate pana in prezent la Somes SA? Puteti pune la dispozitia presei un audit independent al acestor investitii sau, ca de obicei, aveti auditorii dumneavoastra personali care „certifica” la o cafea faptul ca sunteti „la zi” si ca nu ati supraevaluat grosolan investitiile realizate de facto?

Stimata doamna ministru Sulfina Barbu, cand si cum au fost evaluate pana in prezent investitiile de mediu asumate de catre societatea Somes SA, controlata de Stefan Vuza? Care este diferenta, negativa, conform datelor de astazi, certificate, intre investitiile asumate in contractul de privatizare si cele realizate de facto?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: