h1

Cine este delatorul Stefan Vuza – 3

Ianuarie 24, 2007

„Statul, nasul lui Vuza

Omul de afaceri Stefan Vuza, patronul Serviciilor Comerciale Române, poate cel mai puternic grup industrial din România, este considerat a fi un fel de „chirurg” al societatilor falimentare, preluate de stat. Imperiul magnatului moldovean – premiat cu titlul de „Investitorul anului 2004” – cuprinde mai multe societati: Contactoare Buzau, Sinterom Cluj, UZUC Ploiesti, Iasitex Iasi, Chimcomplex Borzesti, Novatex Pitesti si Somes Dej. Presa a relatat pe larg modalitatea prin care Vuza si-a largit imperiul, mai exact sistemul suveica. Cu toate acestea, unul dintre „meritele” recunoscute de o parte din presa si de oamenii de afaceri, fie ei si concurenti, a fost ca Vuza a preluat o serie de colosi industriali, adusi în stare de faliment – lichidare, pe care i-a adus „la viata”, înregistrând profit.

Practic, asa cum vom arata în cele ce urmeaza, o mare parte sau cea mai mare parte din succesul înregistrat de magnatul moldovean i se datoreaza statului, sau altfel spus complicitatii statului, prin institutiile sale. Si asta pentru ca, cel putin în cazul a doua societati, Novatex si colosul Chimcomplex, cu putina vreme înainte de privatizare, cu tinta directa Stefan Vuza, cele doua societati au beneficiat de bunavointa statului, prin Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

AVAS a vândut, la putina vreme dupa stergerea datoriilor sau reesalonarea lor, cele doua societati lui Vuza. Altfel spus, statul i-a pregatit terenul, în conditiile în care Vuza nu s-a sfiit sa se ante-pronunte vizavi de conditiile în care ar prelua o anumita societate: aflata în lichidare si cu stergerea datoriilor. Ascultator, Statul a hotarât în consecinta, doar nu era sa-i pericliteze lui Vuza sansele la premii si diplome.

Activele S.C. NOVATEX S.A. au fost adjudecate la licitatia publica cu unic participant din iunie 2004, pentru suma de 5.802.729,50 dolari (inclusiv TVA). La acea vreme, NOVATEX S.A. figura în portofoliul debitorilor AVAS cu o creanta neperformanta de 19.031.430,13 USD, preluata de la Ministerul Finantelor Publice ca urmare a dispozitiilor O.G. nr. 29/2002, privind instituirea unor masuri pentru recuperarea creantelor statului si diminuarea datoriei publice.

Demn de subliniat este faptul ca, la solicitarea AVAS, patrimoniul Novatex a fost evaluat de catre o societate de evaluare desemnata prin licitatie publica, stabilindu-se ca valoare estimata de piata a activelor suma de 9.773.480 USD. Cu toate acestea, în data de 6 iunie 2004, Iasitex (societate membra a grupupului SCR) a câstigat licitatia organizata de AVAS, adjudecându-si activele oferite la vânzare cu pretul de 5.802.729,50 USD. La acestea se adauga datoria Novatex preluata de AVAS, de 15,672 mil USD, în contul unui credit extern luat cu garantia statului român. Prin urmare, Iasitex, controlata de Vuza, achita doar 60% din valoarea de piata a activelor Novatex, si mai primesze bonusul de 15 mil USD. Beneficiu Vuza de aproape 20 mil USD, oferit de statul român.

Sistemul s-a verificat si în cazul Chimcomplex, doar dimensiunile difera. Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de Vuza în 2003 cu un pret al tranzactiei de 25.030.570 de Euro. Si în acest caz, datorii preluate de AVAS – 49.630 mil USD. Cum spuneam mai sus, capitalul social al societatii era de 1.668.669.450 mii lei – aproximativ 51.610.000 euro. Ca termeni de comparatie, mai mare decât al Rompetrol Bucuresti si Industria Sârmei (Mechel) Câmpia Turzii sau dublu decât Tractorul Brasov si Uzinele Sodice Govora. Societatile aflate sub umbrela lui Vuza au achizitionat astfel Chimcomplex la un pret al tranzactiei de jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor. La asta, adaugam datoriile Chimcomplex preluate de AVAS, de 49 mil USD.

Astfel, numai în cazul Chimcomplex, bunavointa statului se apropie de 100 mil USD pentru societatile controlate de Vuza. Înca un amanunt: cu un an înainte de maritisul Chimcomplex, de neprofitabila ce era, societatea obtinuse un profit net pe sase luni de peste 20 mld lei vechi.

Pentru a întelege ce se ascunde sub sintagma cumva sofisticata de „pret al tranzactiei”, va oferim o poveste similara, despre o alta societate ajunsa sub mantaua SCR.

În 30 iunie 2004, SCR au cumparat împreuna cu o persoana privata, de unde altundeva decât de la AVAS, 74.5 % din Metalurgica Aiud. Pretul tranzactiei – 5.3 mil euro, însemnând& 781.300 euro plata actiunilor, 3.2 mil euro investitii asumate în dezvoltare, 450.000 euro investitii de mediu si 800.000 euro capital de lucru. Pretul platit de Vuza a fost un chilipir, în conditiile în care capitalul social la Aiud era de aproximativ 90 de mld de lei, iar pentru 75% din actiuni s-au platit 780.000 euro, adica 31 miliarde de lei si nu 60 de miliarde, cât ar fi fost valoarea nominala a actiunilor. Din nou jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor, ca si la Chimcomplex. De unde concluzia ca, atunci când e vorba de Vuza, statul îl priveste, analizeaza si decide sa se multumeasca, inevitabil, cu jumatate.

În acest caz, gratie calculelor AVAS, Vuza a câstigat fata de valoarea capitalului social al societatii achizitionate, nici mai mult nici mai putin decât 30 de miliarde de lei.

Culmea e ca reteta câstigatoare brevetata de Vuza prin care preia la pret de nimic societati carora statul le iarta datoriile urmeaza sa fie aplicata si pentru preluarea societatii Terom Iasi. „Din punctul nostru de vedere, în cazul Terom, din cele trei soluti legale de rezolvare, doar una este realista.. Reorganizarea judiciara presupune achitarea integrala a datoriei de 12-13 milioane de dolari la bugetul de stat. Singura solutie este lichidarea. În acest caz, fabrica poate fi preluata integral”, a declarat recent pentru o publicatie locala omul de afaceri. Altfel spus, „singura solutie”, sau conditia impusa de Vuza pentru preluarea combinatului, este lichidarea lui, firma având datorii de 12 milioane de dolari numai la bugetul de stat. Sau, privind din alt punct de vedere, în cazul TEROM trebuie sa-l platim pe Vuza cu 12 mil USD din banii nostri de contribuabili, pentru a-l îndupleca sa achizitioneze TEROM. Si, evident sa nu realizam acest material, altfel…

Activele Novatex au fost adjudecate, la licitatia publica din iunie 2004, pentru suma de 5.802.729,50 dolari (inclusiv TVA). La acea vreme, Societatea Comerciala Novatex S.A. figura în portofoliul debitorilor AVAS cu o creanta de 19.031.430,13 USD, preluata de la Ministerul Finantelor Publice ca urmare a dispozitiilor O.G. nr. 29/2002, privind instituirea unor masuri pentru recuperarea creantelor statului si diminuarea datoriei publice. Datoria Chimcomplex preluata de AVAS se ridica la 49,630 mil USD, iar societatea a fost preluata de stefan Vuza în 2003 cu 25.030.570 de Euro, în conditiile în care capitalul social al societatii era de 1.668.669.450 mii lei (aproximativ 51.610 de milioane de euro la cursul de atunci).

Memoranda ONAC”

Articol aparut in Buna ziua, Ardeal

Stimate domnule Stefan Vuza, contestati faptul ca, din ceea ce detineti dumneavoastra in momentul de fata, mult peste 100 de milioane de euro sunt bani ai contribuabililor, pe care societatile dumneavoastra nu i-au achitat, taxe si impozite de care societatile dumneavoastra au fost iertate?

Stimate domnule Stefan Vuza, cum va explicati faptul ca, desi va laudati ca sunteti capabil sa realizati o investitie de la zero, singurul dumneavoastra merit consta in relatiile de la nivelul institutiilor statului, care v-au facut cadou peste 100 de milioane de euro bani publici?

Stimate domnule Stefan Vuza, de ce singura dumneavoastra modalitate de a investi este persuasiunea la adresa institutiilor statului de a sterge de datorii societati pe care, in prealabil, le falimenteaza intentionat, pentru a ajunge directionat in portofoliul dumneavoastra?

Stimate domnule Stefan Vuza, cu ce sume si functii i-ati recompensat pe acei functionari ai statului care, aflandu-se in divrse pozitii cheie, v-au pregatit terenul pentru achizitionarea unor societati de stat, dupa ce in prealabil le falimentau si le stergeau datoriile (inclusiv prin ajutoare de stat)?

Stimate domnule Stefan Vuza, pe cati din functionarii statului care, prin activitatea, votul si semnatura lor au favorizat achizitia unor societati de catre dumneavoastra, i-ati angajat ulterior si in ce pozitii? Considerati ca exista un sistem de mita mai direct decat acesta?

Stimata conducere a Departamentului National Anticoruptie, considerati ca exista un sistem mai direct de mita, decat angajarea ulterioara pe sume foarte mari a unor functionari care, din pozitia de angajati ai statului, au favorizat achizitionarea unor societati de stat tocmai de catre viitorul lor angajator? Ati anchetat aceasta situatie? Cum de se intampla ca exact aceiasi functionari sa se repete in decizii favorabile grupului condus de Stefan Vuza?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: