h1

Cine este delatorul Stefan Vuza – 4

Ianuarie 26, 2007

„Groparii Somes-Dej

Buna ziua, ARDEAL a publicat, în urma cu câteva zile, un amplu material despre persoanele si grupurile de interese ce se fac vinovate de dezastrul de la combinatul de hârtie si celuloza „Somes-Dej”. În acel material, BZA a realizat o radiografie a factorilor care vor arunca în cel mai scurt timp societatea Somes-Dej „în groapa”: relatiile de cumetrie între personajele care conduc si fac afaceri cu societatea, managementul defectuos si anumite probleme „contabile” ale acesteia. Personajele principale ale acestei descrieri sunt, printre altii, Stefan Vuza (actionarul majoritar al societatii), Adrian Itu (directorul general), Ioan Petric (directorul BCR Dej).

Ca urmare a acestui material, în ziua publicarii articolului intitulat „Groparii Somes-Dej”, conducerea combinatului a gasit de cuviinta sa „redacteze” un comunicat (neasumat, întrucât nu este semnat), care a fost afisat în societate.

În respectivul comunicat, construit ilogic si cu grave greseli de exprimare, în disperarea ce i-a cuprins, mai marii Somes-Dej au adus acuzatii grave la adresa cotidianului Buna ziua, ARDEAL. Informatiile lansate în comunicatul respectiv conform carora materialele aparute în BZA despre situatia reala de la Somes vin ca urmare a faptului ca „atata (sic!) Somes SA Dej, cât si patronatul, a refuzat recent (sic!) un contract fortat de publicitate”, sau ca „în spatele informatiilor se afla fostul director al societatii Gheorghe Benea” sunt într-o totala discordanta cu realitatea.

Mentionam faptul ca, „în spatele” acestor materiale se afla doar un demers jurnalistic bazat pe necesitatea de a informa corect cititorii. Mai mult, majoritatea informatiilor sunt furnizate tocmai din ograda „odiosului” conducator de combinat, autointitulat managerul anului si nicidecum dorinta „de razbunare”. Pentru o corecta informare a cititorului, redam în cele ce urmeaza atât materialul aparut în BZA, care a „generat” acest comunicat, cât si comunicatul cu pricina.

Ziarul Buna ziua, ARDEAL a semnalat, în repetate rânduri, modul defectuos în care omul de afaceri Stefan Vuza întelege sa conduca societatea Somes Dej. Societatea dejeana este nici mai mult nici mai putin decât un element, se pare insignifiant, în ecuatia de putere a lui Vuza. Dovada stau în acest sens mai multe fapte. În primul rând, Somej Dej reprezinta doar o „vaca de muls” pentru ambitiile sale, dovada în acest sens sta faptul ca un credit luat pentru Somes a fost, conform unor informatii obtinute de redactorii nostri, folosit partial pentru o alta societate din Grupul SCR pe care Vuza îl patroneaza. Aspect care, în termeni de specialitate se numeste deturnare de fonduri.

Modul în care la societatea din Dej sintagma „management bun” este tradusa în practica e pe cât de alarmant, pe atât de penal. Asta pentru ca, asa cum vom arata în cele ce urmeaza, investitiile în societate se fac mai mult pe hârtie, „noile investitii” în utilaje sunt practic vechi si cumparate la un pret mult mai mic decât cel asumat în scripte, iar bilanturile contabile sunt refacute pentru a beneficia de credite de la banci, dar si pentru a raporta „cifra de afaceri de milioane de euro”. Mai mult, Stefan Vuza accepta cu buna stiinta ca societatea sa fie „tepuita” de fratii Itu.

Una peste alta, angajatii lui Vuza de la Somes sustin ca „starea generala în fabrica este de scârba, de lehamite”. Totodata, „investitiile” în mediu asumate si realizate de „managerul anului” sunt baloane de sapun, acceptate, se pare, cu buna stiinta de Garda de Mediu Cluj.

Asa cum am demonstrat într-un material publicat recent în BZA, milionarul Stefan Vuza nu este nici pe departe un manager atât de bun pe cât se reclama a fi. Si asta din mai multe motive. În primul rând, „bomba” Somes-Dej sta sa explodeze la propriu, „gratie” managementului defectuos marca Vuza. În acest context ar fi de precizat faptul ca, de la preluarea societatii, Vuza a înteles sa „scape” de mai toti specialistii pe care Somes îi avea: de la sefi de sectie la contabil sef (cel din urma dându-si demisia din motive pe care le vom preciza în cele ce urmeaza).

La preluarea societatii, Stefan Vuza si-a asumat ca, pâna în anul 2014, sa faca investitii în proiectul de mediu, în valoare de 16,6 milioane de USD, printre care un electrofiltru de aer (3 milioane USD) si un filtru împotriva poluarii apei. În ciuda angajamentelor luate de Vuza, situatia societatii se prezinta, în momentul de fata deplorabil, în timp ce angajatii sunt la un pas de a declansa greve, din cauza nemultumirilor salariale. Combinatul Somes este, dupa clasificarea Garzii Nationale de Mediu, o unitate de categoria A, adica unul dintre marii poluatori ai judetului Cluj. Zona de impact a efectelor dezastruoase asupra mediului înconjurator este extinsa pe întregul curs al Somesului, însa cei mai afectati de toxinele provenite din combinat sunt locuitorii Dejului. Calitatea apei si a aerului din Dej este alterata în permanenta de elementele poluante evacuate.

Sub aspectul investitiilor în tehnologie trâmbitate de Vuza lucrurile sunt mai mult decât alarmante. Si asta pentru ca, de cele mai multe ori, investitiile apar mai mult pe hârtie, în actele contabile, pentru a „pusca” cu obiectivele asumate în momentul preluarii combinatului. În editiile anterioare am aratat ca Vuza a cumparat din Portugalia un utilaj vechi pentru sectia de Hârtie, l-a dus în Italia, unde a beneficiat de o cosmetizare sau, altfel spus, o operatie estetica, pentru a putea fi prezentat reprezentantilor Garzii de Mediu drept un utilaj nou.

Întrebat fiind în legatura cu „investitiile” realizate la Sectia de Hârtie, presedintele SCR si patronul Somes-Dej, Stefan Vuza, ne „raporta”, noile sale achizitii: „masina 1 de hârtie care a costat aproximativ 100 de miliarde de lei si o cutie de hârtie, în total o investitie de 4 milioane de euro”. „Evident ca sunt noi toate, le-am cumparat din Italia, iar piesele sunt din Franta parca”. Însa, pretul real al utilajelor respective este mult mai mic decât cel declarat. Iar acest caz nu este unul singular.

„Modernizarea”, termen impropriu pentru ceea ce face Vuza, este realizata in majoritate second hand. Potrivit informatiilor noastre, una dintre investitiile de la Somes consta si în achizitionarea unei cutii de lansare. În realitate s-a schimbat cutia de lansare existenta cu una veche, adica s-a cumparat cu 145.000 euro de la o fabrica din Portugalia, o cutie de lansare, s-a trimis în Italia, s-a curatat si s-a aplicat eticheta firmei Fereira. Potrivit informatiilor noastre, cutia de lansare este fabricata de firma Valmet Finlanda în anul 1987, iar Vuza sustine ca este noua. Mai mult, cutia este mai lata cu 40 cm decât necesarul, motiv pentru care angajatii au probleme cu acest utilaj întrucât „curge peste tot, dar arata bine, caci este cosmetizata”. Potrivit informatiilor noastre, „vechitura a ajuns la societate la pretul de 1,7 mil euro, în timp ce o cutie de lansare noua costa 2,5 milioane de euro.

Totodata, din seria „modernizarii” mai face parte si un tambur de preluare a hârtiei. În fapt, cel vechi a fost trimis în Italia a beneficiat de aceeasi binecuvântata cosmetizare si a fost reîntors la Somes drept „tambur pick-up nou”. Dupa cum afirma sursele noastre, „S-a trimis în Italia tot la Fereira tamburul de rezerva de la calandru vechi, 17 tone, s-a cumparat un tambur mic de 1,5 tone din Germania care a ajuns la Fereira si s-a întors la Dej un calandru frumos vopsit cu sigla de la Fereira”. În aceeasi ordine de idei, „s-a pus la bobinator un motor si un tambur cumparate de la o societate din Petresti care prin Italia a ajuns la Dej si impreuna cu cutitele noi, cumparate de la o firma Germana – Helios compun bobinatorul la care acum trebuie sa lucreze trei oameni pe tura”, în conditiile în care „înainte de modernizare” lucrau doar doi angajati.

Mai mult, s-a instalat un sistem de control nou de la firma ABB (societatea suedeza implicata în vara acestui an într-un imens scandal legat de mita în care ar fi implicati mai multi fosti demnitari români, de pe vremea guvernarii PSD). Potrivit angajatilor, cu acest sistem de control se lucreaza mai greu decât cu cel vechi. Mai toti angajatii societatii sunt la curent si constienti de faptul ca aceste noi utilaje sunt practic la mâna a doua si ca din punct de vedere calitativ sunt net inferioare celor vechi, existente în fabrica.

Din acest motiv, Vuza încearca din rasputeri sa ascunda totul „sub pres”, iar tacerea angajatilor încearca sa o cumpere cu „premii” (de pâna la 250.000 de lei), pentru a „nu rasufla la presa”. „Totul este spalare de bani sub licenta italiana. În mare cam asta este modernizarea de la noi. Acum conducerea noastra da vina pe firma ABB carora specialistii nostri nu au stiut ce sa le ceara. Cert este ca facem o hârtie mai rea decât înainte si mai putina ca nu putem lucra cu noua cutie de lansare (nu cutie de hartie cum a spus preaînteleptul nostru „conducator Vuza”)”, ne-a declarat sub rezerva anonimatului unul dintre angajatii de la Somes-Dej.

Sub acest aspect ar mai fi de precizat faptul ca toate „modernizarile” de la Somes nu pot fi considerate de mediu, întrucât acestea s-au realizat în mare parte la Sectia Hârtie. Iar hârtia nu este poluator. Poluator mare este celuloza. Totodata, întrucât Somes-Dej este considerat a fi unul dintre cei mai mari poluatori de mediu si este sub stricta monitorizare a institutiilor abilitate, ar fi de spus ca relatia dintre conducerea societatii (gratie fratilor Cornel si Adrian Itu) si Garda de Mediu este una cât se poate de cordiala. Si asta pentru ca sefa Garzii de Mediu, Mihaela Beu, a fost vecina în Dej cu familia Itu.

Alaturi de aceste „modernizari”, un alt motiv care contribuie la dezastrul din societate îl constituie activitatea fratilor Adrian si Cornel Itu, ambii cu roluri bine determinate. Ar fi de precizat faptul ca, în timp ce Adrian Itu este directorul general al Somes-Dej, fratele acestuia, Cornel Itu este liderul PSD Dej si un influent personaj local. Relatia acestora cu societatea este una paguboasa, doar pentru cea din urma parte, dar se pare ca este pe deplin acceptata de Vuza.

Concret, societatea Tiger Somes cumpara din fabrica hârtie cu gramaj mic (produs considerat a fi cel mai scump) la un pret sub cel de fabricatie! (de 350 euro). Deloc accidental, Tiger Somes îi are ca actionari pe cetateanul italian Valentino Fornaroli si pe Adrian Itu. Hârtia cumparata, în conditiile si la pretul mai sus aratate, este vânduta la pretul pietei, potrivit informatiilor noastre, de societatea Tiger Italia, la care în schimb este actionar doar Fornaroli. Astfel, cele doua personaje vând aproximativ 30% din productia de hârtie a combinatului. Câstigul lor fiind mai mult decât deductibil.

Si fratele lui Adrian Itu, Cornel Itu, liderul PSD Dej, sta bine la capitolul relatii comerciale cu combinatul. Cornel Itu este actionar, împreuna cu primarul Dejului, Ioan Ungur, la societatea Mecsom cu sediul în Dej. Mecsom are contracte cu Somes Dej de mai multi ani: de la contracte pentru întretinerea utilajelor, la cele ce vizeaza cumpararea de fier vechi.

În aceeasi ordine de idei, toate lucrarile de constructii mari din combinat sunt realizate cu firma Doremir (a unui anume Selaru) care a lucrat si lucreaza la casa mezinului Mircea Itu si la herghelia de cai a familiei Itu din Urisor. Totodata, Itu Cornel este asociat într-o alta societate cu care introduce lemn în fabrica, cumparat în mare parte de la poarta fabricii.

Potrivit informatiilor noastre, „modernizarile” de la Somes-Dej s-au realizat, sub aspect financiar, si cu ajutorul actualului director al BCR Dej, Ioan Petric (implicat într-o alta afacere cu iz penal relatat recent în paginile BZA). Petric este un apropiat al fratilor Itu si consilier local PSD Dej. Dupa cum vom vedea, Petric s-a dovedit a fi un veritabil sac fara fund pentru interesele lui Vuza. Adica, dupa ce Vuza a trâmbitat ca Somes incheie anul 2004 cu profit de 40 miliarde de lei lei, se da inchiderea la banca cu un profit de 13 miliarde. Potrivit surselor noastre, pentru a „pusca” cu cele afirmate de Vuza, dar si pentru a beneficia de un credit de la BCR, potrivit informatiilor noastre, în aprilie 2005, cu buna stiinta a lui Petric s-a dispus refacerea bilantului contabil, situatie ce a determinat demisia contabilului-sef al combinatului, care nu a acceptat sa fie partas. Potrivit informatiilor noastre, BCR a acordat un credit de 8,160 milioane de euro pentru societatea dejeana, cu scopul modernizarii masinii de hârtie. Asta fara sa se ceara un studiu de fezabilitate pentru suma respectiva.

Numai ca, scopul declarat al creditului a fost deturnat pentru ca imediat dupa încasarea creditului Somes a facut plati de 63 de miliarde de lei (în decurs de o saptamâna) pentru unele societati membre ale grupului SCR.

Contactat telefonic pentru o declaratie oficiala în legatura cu situatia prezentata, Stefan Vuza a refuzat sa aiba un dialog civilizat cu redactorul BZA. Tot ce am putut obtine însa de la Vuza a fost o declaratie în legatura cu creditul contractat de la BCR Dej: „Nu, nu am luat nimc… Nu stiu… Eu, Stefan Vuza, nu am luat nici un credit”.

La fel s-a bâlbâit si directorul BCR, Ioan Petric: „Nu a luat nici un credit (Somes-Dej, n.r.). Nu mai stiu… Somes e de 20 de ani… Nu pot sa va spun acum sunt într-o sedinta, sunati-ma mâine. Aaa, suma de care vorbiti e prea mare… nu am dat atât”.

Iar Cornel Itu s-a disculpat rapid: „Eu am în lucru doar o reparatie la transportor. Mai fac lucrari toamna si primavara când sunt opririle planificate. Însa particip la licitatie, daca le câstig e bine, daca nu…. Însa nu vând lemn pentru Somes. Ma mir, nu stiu de unde aveti informatia asta, nu e adevarat”.

Memoranda Onac”

Articol aparut in Buna ziua, Ardeal

Stimate domnule Stefan Vuza, negati faptul ca vi s-a cerut si publicat opinia, in mod deontologic, vizavi de toate aceste acuzatii extrem de grave?

Stimate domnule Stefan Vuza, negati faptul ca managementul Somes Dej, societate aflata in portofoliul dumneavoastra, este unul de cumetrie„?

Stimate domnule Stefan Vuza, negati faptul ca in urma unui articol din Buna ziua, Ardeal, ati emis un comunicat nesemnat, cu grave greseli de exprimare, pe care l-ati lipit in diverse locuri in interiorul combinatului ?

Stimate domnule Stefan Vuza, cum va explicati faptul ca specialisti cu experienta din cadrul Somes Dej au parasit societatea de la sosirea dumneavoastra, acuzand grave ilegalitati, nedorind sa fie partasi la acestea?

Stimate domnule Stefan Vuza, negati faptul ca ati „modernizatSomes Dej cu o cutie de lansare produsa in 1987, pe care ati cosmetizat-o si ati supraevaluat-o in contabilitate, pentru a „da bine” in problema investitiilor de mediu? De ce nu chemati specialistii si un auditor independent (si nu „de casa„) sa confirme daca respectiva cutie de lansare este una noua sau second-hand?

Stimate domnule Stefan Vuza, de ce nu chemati specialistii, inclusiv autoritati ale statului, care sa certifice faptul ca utilajele pe care le-ati adus sunt noi sau sunt doar vechituri second-hand, reconditionate?

Stimate domnule Stefan Vuza, negati faptul ca societatea Somes Dej este capusata constant de fratii Itu, cu care aveti relatii inclusiv familiale? De cand ati preluat societatea, cate contracte au fost incheiate intre Somes Dej si societati la care sunt actionari fratii Itu si rude ale acestora, si care este valoarea acestor contracte? Care este prejudiciul pentru Somes Dej, prin existenta acestor contracte, prejudiciu raportat la invetitiile pe care vi le-ati asumat si nu le-ati realizat pentru ca s-au scurs permanent fonduri din Somes Dej catre apropiati ai dumneavoastra?

Stimate domnule Stefan Vuza, negati faptul ca ati depus garantii supraevaluate la creditele luate de la BCR Dej, fapt ce constituie infractiune?

Stimate domnule Stefan Vuza, cum puteti demonstra faptul ca nu ati deturnat de la destinatia initiala fondurile atrase prin credite de la BCR Dej?

Stimata conducere a DNA, de ce nu monitorizati activitatea infractionala a numitului Stefan Vuza?

Stimata conducere a DNA, apreciati faptul ca supraevaluarea unor „investitii” cu utilaje second hand, falsificarea bilanturilor contabile, deturnarea fondurilor din credite bancare de la destinatia lor initiala, pasuirea de la realizarea unor investitii de mediu asumate si mascarea acestora sub umbrela unor investitii mascate, datorita unor relatii personale la nivelul Garzii de Mediu – toate acestea, nu reprezinta infractiuni? De ce nu v-ati sesizat din suita de articole de presa, fata de aceste acuzatii extrem de grave?

Stimate domnule presedinte Traian Basescu, cat de grava trebuie sa fie activitatea infractionala a numitului Stefan Vuza, pentru a nu-l mai premia la diverse receptii?

Stimate domnule presedinte Traian Basescu, puteti confirma public faptul ca Stefan Vuza nu este decat un interpus al unor personaje din serviciile secrete? Cum va explicati faptul ca institutiile statului i-au netezit in permanenta drumul catre preluarea unor mari societati de stat, falimentate cu premeditare initial, pentru ca dl. Vuza doar asa a dorit sa investeasca, fara a achita datoriile catre stat (de altfel a facut si declaratii publice in acest sens)?

Stimate domnule presedinte Traian Basescu, acesta este modelul de capitalist pe care il propune Romania Uniunii Europene, un capitalist caruia statul i-a facut in cativa ani cadouri de peste 100 de milioane de euro, prin stergeri de datorii si penalitati?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: