h1

N-am ce negocia, pentru ca sunt nevinovat!

Ianuarie 29, 2007

„Stau la puscarie de trei luni si înca nu am înteles de ce.

Totul a început în 30 octombrie 2006 la ora 9, când vreo zece civili, doi jandarmi mascati însotiti de doi martori au navalit în casa mea si m-au înstiintat ca au un mandat de perchezitie si un mandat de aducere pentru a fi audiat la procurorii Deritei si Hrudei.

Mi-au confiscat telefonul mobil, mi-au interzis sa iau legatura cu avocatul meu, Gheorghita Mateut si au început sa-mi întoarca casa cu susul în jos.

Au confiscat CD-urile cu lucrarea de doctorat a nevesti-mii si casetele cu desene animate ale copiilor mei, Iulia (11 ani) si Mihai (9 ani). Le-au perchezitionat camerele si au cautat sub paturile copiilor si în paturile lor. Sa gaseasca ce? Mi-au cautat în cartile din biblioteca. Evident ca n-au gasit nimic. In plus l-au împiedicat pe avocatul firmei mele din Cluj, Mihai Lapusan, sa vorbeasca la telefon. Asta în timp ce la redactiile Gazetei de Cluj si BZA trupele de comando confiscau toata tehnica de calcul si toate documentele contabile.

Au urmat apoi lungile ore de asteptare pe coridoarele Parchetului Cluj, unde si când ma duceam la baie eram escortat de mascati. De facto eram deja retinut, nu înca cu acte legale. Spre seara, procurorul Deritei mi-a spus de ce infractiuni sunt acuzat, fara însa sa-mi precizeze la modul concret de ce sunt acuzat. I-am spus ca sunt nevinovat. Si am fost retinut. Acelasi model a fost aplicat si în cazul colegilor mei Ioan Otel, Dorel Vidican, Aurel Muresan si Anca Cocut.

Procurorul Deritei mi-a propus sa colaborez cu organele de urmarire penala pentru ca mi se va înjumatati pedeapsa. I-am spus ca n-am ce negocia, pentru ca sunt nevinovat. În aceeasi seara, comedia judiciara a continuat. Am fost adunati toti în boxa, mai putin unul dintre noi care a scris dupa dictarea procurorilor, iar judecatorul Ariana Ilies ne-a dat 29 de zile de arest.

Nu i-a lasat pe avocati sa studieze dosarul lucrat de procurori un an de zile, n-a fost de acord ca procesul sa aiba loc a doua zi pentru ca avocatii sa poata studia dosarul. Tot ce a lucrat DIICOT-ul într-un an, avocatii au avut timp sa studieze doar 30 de minute. Sa fim seriosi.

Decizia de arestare era luata de multa vreme. De atunci de când chestorul Fatuloiu îl întreba pe Toma Rus la telefon: „Când îi luati pe astia ?”si ne-a luat.

Ne-au blocat conturile la toate firmele, ne-au luat autoturismele, adica sechestru cu confiscare, ca la cei mai mari banditi. Iar cererea de arestare a DIICOT-ului este o poveste SF care zdrobeste însa destine.

Din sala de tribunal am fost plimbati prin fata camerelor de luat vederi a tuturor televiziunilor din România. Pentru opinia publica eram deja vinovati, aveam catuse la mâini si riscam, nu-i asa, 20 de ani de puscarie. Ne-au separat apoi si ne-au dus cu duba la Gherla. La un moment dat pe statie li s-au spus celor din duba ca trebuie sa ne aduca înapoi la Cluj la Penitenciarul lipit de Tribunal de unde tocmai ple­casem. Si asa am devenit puscariasul Liviu Man, fara antecedente penale, dar în fine, un puscarias periculos. De aceea am stat singur în celula 60 de zile si nu i-am vazut pe colegii mei tot 60 de zile.

N-am vorbit decât cu gardienii timp de doua luni. Si atunci când eram scos la plimbare eram singur. Si atunci când eram dus sa fac baie, pentru ca n-avem baie în celula, eram tot singur. Izolare ca pentru cei mai periculosi criminali.

Nu am fost audiat de catre procurori în toate aceste trei luni de arest NICIODATA. Nu mi s-a adus nici o învinuire concreta niciodata în acest timp.

Am cerut sa fiu confruntat cu asa zisele parti vatamate. Nu mi s-a aprobat.

Am cerut sa fiu confruntat cu martorii. Nu mi s-a aprobat.

De catre cine? De cuplul procurorilor Deritei si Hrudei, bunii prieteni ai comisarului Toma Rus si ai judecatoarei Ariana Ilies.

Judecatoare care, coincidenta, nu? Dupa 60 de zile de închisoare ne-a mai dat 30 de zile de puscarie de la ea. Judecatoare care coincidenta nu? Le-a dat mandate de arestare colegilor mei Aurelian Grama si Dan Pârcalab în luna ianuarie în zile diferite. Ce de coincidente stimati cititori, nu-i asa? Din tot Tribunalul Cluj numai un anumit judecator. Sunt sigur ca Uniunea Europeana, celor de la CEDO nu o sa le para coincidente aceste mârsavii.

În tot acest timp, procurorii scurgeau necontenit informatii spre organul DIICOT-ului, cotidianul Evenimentul Zilei, informatii rupte din context care apareau evident înaintea prelungirilor de mandate de arestare. Imi pare bine ca aceasta practica a fost descrisa ca infractiune în proiectul nou de Cod penal. Si acum, în sfârsit dupa 90 de zile, procurorii DIICOT au terminat dosarul. Dupa 90 de zile si 11 luni în care am fost urmariti, monitorizati si cu telefoanele ascultate de Securitatea anului 2007, DIICOT-ul.

Jalnica însailare a procurorilor o vom demonta în instanta bucatica cu bucatica. Dar, din momentul ce, potrivit legii, suntem nevinovati, pâna la condamnare definitiva de ce suntem judecati în stare de arest? Pentru ca potrivit justitiei am fi un pericol public.

Da, recunosc, ca suntem un pericol public petru cei carora le-am stricat afacerile murdare facute pe seama statului, adica pe spatele dumneavoastra, a boului de contribuabil, cum le place acestor ciocoi sa spuna. Ei au rezolvat sa stam acum în puscarie! Dar minciuna, falsul si mârsavenia nu pot continua la infinit. Mai devreme sau mai târziu, ne vom vedea în libertate. Pentru ca asa cum spunea un mare filosof: „Tot ce nu te omoara, te face mai puternic”.

P.S. N-am scris pâna acum ca sa nu-i influentez pe domnii procurori în întocmirea rechizitoriului. De acum, rechizitoriul este gata.

Liviu Man

Editorial trimis din arest si aparut in Gazeta de Cluj

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: