h1

Blogarul sportiv Vasile Racovitan despre prima zi a scandalului GAZETA

Februarie 1, 2007

Arestarea conducerii grupului GAZETA s-a realizat, fara dubii, cu sprijinul mediatic al presei si al presiunii exercitate pe bloguri, mai cu seama de ziaristi de la publicatiile concurente.

In mare masura, scandalul GAZETA si manipularile aferente au fost prilejul, pentru multi blogari, de a iesi din anonimat. Unii au utilizat scandalul exclusiv ca o trambulina pentru notorietate. Unii s-au marginit sa relateze faptele, pe cat posibil cu buna credinta si fara a cadea in capcana DIICOT.

Unii au implorat de-a dreptul, intr-un mod penibil, sa fie bagati in seama.

Exponentul ultimei categorii este Vasile Racovitan, cu ocupatie jurnalist sportiv la Ziarul Clujeanului, apoi Romania libera.

Primul sau comentariu referitor la arestarea celor din grupul GAZETA are titlul Noapte buna, Ardeal!. Expresia se vrea ironica, in fapt tradeaza lipsa de imaginatie si atat. Pentru cine ii cunoaste, in grupul de presiune din cadrul APPC Cluj este utilizata des aceasta formula la adresa jurnalistilor de la Buna ziua, Ardeal. Faptul ca Racovitan pune semn de exclamare la sfarsit, ne face sa credem ca s-a si ridicat de pe scaun in „cinstea” evenimentului. Pentru el, era o bucurie, dupa cum vom demonstra.

Ce spune blogarul – ziarist sportiv Vasile Racovitan?

„Sefii Trustului Gazeta au incurcat-o!

Oamenii din spatele “celebrelor” Buna Ziua, Ardeal sau Gazeta de Cluj (printre altele) sunt acuzati…”. E ironic, in traducere. Respectiv pune „celebrelor” in fata a doua publicatii ale grupului GAZETA, publicatii oricum cu o notorietate incomparabila, in plus, fata de ziarul unde lucra la acel moment Vasile Racovitan. Adica „Ziarul Clujeanului” care, nu-i asa, poate fi considerat fara adversari in incercarea sa de a fi un „Le Monde diplomatique” al intelectualilor de la Pata Rat. Rade ciob de oala sparta.

„Eu sunt foarte curios cine i-a dat in gat…se va ascunde sau va iesi in fata si va spune: “Eu am starpit santajul din presa”?!?”, mai spune Racovitan. Cu siguranta, asumandu-si aceste afirmatii, are dovezi concrete pentru acuzatiile pe care le aduce si le poate prezenta oricand in fata unui tribunal, in cazul in care va fi dat in judecata. Pe de alta parte, Racovitan uita intentionat ca, la acel moment, era platit de grupul Mediapro (Publimedia), cel mai mare santajist media al statului roman, prin neplata taxelor si impozitelor ani in sir si utilizarea acestei mizerii fiscale pentru a acorda „clementa” partidelor politice in campania electorala.

„Ziarul nu va aparea maine si, cel mai probabil, nici miercuri.”, mai afirma Vasile Racovitan. Aceasta propozitie este definitorie pentru ceea ce inseamna „jurnalistulRacovitan. Ea afirma un lucru care se va dovedi o minciuna, pana la urma, intrucat Buna ziua, Ardeal a continuat sa apara. Important este altceva. In fata unei actiuni brutale, de confiscare a calculatoarelor si devastare a redactiilor, Racovitan, ca jurnalist de sport respectabil, nu-si pune problema legitimitatii actiunii mascatilor. Dimpotriva, el este convins de faptul ca acestia actioneaza legal, desi argumentele duceau clar catre abuzuri. Vasile Racovitanstie„, fara a prezenta nici o dovada, ca ar fi existat santaj si i se pare absolut normal ca ziarele sa nu mai apara. Anunta si atat. In fata atacului brutal la libertatea presei (actiuni in forta pentru a opri aparitia ziarelor), Racovitan nu reactioneaza, iar cand reactioneaza sta pe margine si striga precum un copil de mingi sau o majoreta in actiune, dupa trafic pe blog.

Despre „chestii interesante” descoperite de Vasile Racovitan in casetele redactionale ale publicatiilor GAZETA – nu insistam, intrucat dificultatea acestui tip de investigatii ne depaseste.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: